National Geographic Kapağı ‘Afgan Kızı’ Tutuklandı

National Geographic Kapağı ‘Afgan Kızı’ Tutuklandı

BBC’nin haberine göre National Geographic’in kapak fotoğrafıyla ünlenen 12 yaşındaki ‘Afgan kızı’ şeklinde anılan Şerbet Gula, sahte kimlik taşıma suçundan tutuklandı.

İki yıllık soruşturmanın sonunda Pakistan Federal Araştırma Bürosu tarafından tutuklanan Şerbet  Gula, 14 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Şerbet Gula  Pakistan’da yaşayan binlerce Afgan mülteciden biri. Ayrıca Şerbet Gula’ya sahte kimlik veren 3 Pakistanlı yetkili ise halen aranıyor.

Afgan Kızı Fotograflarının Öyküsü 

Fotoğrafçı Steve McCurry tarafından 1985 yılında çekilen ve National Geopraphic dergisine kapak olan ünlü “Afgan kızı” Şerbet Gula’nın yeni bir fotoğrafları ortaya çıktı. Değişimi görenleri şaşırtıyor. Ama o bakışlar daha aynı.

Sovyetler Birliği’nin Afganistan işgali sırasında Şerbet Gula öksüz kalmıştı. Şerbet Gula’nın 1985 yılında çekilen ilk fotoğrafı, Afgan savaşının ve mültecilerin tüm dünyaya kullanılan simgesi olmuşu. Keskin bakışları ve yeşil gözleriyle efsaneleşen fotoğraftaki kızın kimliği ise uzun yıllar belirlenememişti. Bunun nedeni Afganistan’ın Batı medyası için uzun bir süre ulaşılmaz olmasıydı. Fotoğraftaki kızın kimliği bilinmezliğini 2001 yılına kadar korumuştur. Bu süreç Taliban rejiminin 2001’de yıkılmasına kadar sürmüştür.

2002 yılı ocak ayında, National Geographic ekibi Afganistan’a gitmiştir. Steve McCurry fotoğraftaki kızın geçmişte konakladığı Pakistan’da bulunan mülteci kampını ziyaret ettiğinde, kızın erkek kardeşini tanıyan birine rastlaması güzel bir tesadüf olmuştur. Böylece ekip, 1992’de mülteci kampından ayrılarak ülkesine dönen Şerbet Gula’ya, Afganistan’ın ücra bir bölgesinde ulaşmayı başarmışladı. Fotoğrafın göz irisinin biyometri teknolojisi ile incelenmesiyle tanınan Şerbet Gula’nın bulunduğu kesinleşmişti. Hayatında çektirdiği tek kare fotoğrafla efsaneleşen Gula’nın ikinci fotoğrafı bu kez 2002 yılında National Geographic’te yayımlanmıştı.

İşte 1985’te National Geographic’in  kapak fotoğrafıyla ünlenen 12 yaşındaki ‘Afgan kızı’ nın son halini görmek için tıklayınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.