İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

OSMANLI KATAR İLİŞKİSİ

Osmanlı Devleti Katar'a, 1871 yılında bugünkü kraliyetin büyük babaları Muhammed b. Ali Sani'in davet etmesi üzerine gelmişlerdir. 

Sonuna kadar Osmanlı Devletine bağlı kalan Katar, Necid ve Ali Suud'un Osmanlılara karşı yaptıkları isyana Katar, katılmamış ve diğerlerinin baskısıyla karşı karşıya kalmıştır. Tıpkı bugünkü gibi Suud ailesi onları tehdit etmiş, o da Osmanlı Askerlerini yardıma çağırmış Osmanlı Askerleri 1916 yılına kadar Katar bölgesinde kalmıştır. Katar halkı sonuna kadar Osmanlı'nın yanında olmuştur. 

Bugünkü Katar Devletini kuran Cesim b. Ali Sani'nin babası Muhammed, Osmanlı'yı desteklemesini vasiyet etmiştir. 
Bu aile 1916 yılına kadar Osmanlı'ya bağlı bir kaymakamlık olarak hizmet etmişlerdir. Bugünkü Katarın başkenti olan Doha'nın diğer adı Kal'atıl Türk'tü.

Katarın Türkiye sevgisi deden tevarüs eden bir sevgidir. İngilizlere karşı hep Osmanlı'nın yanında olmuşlardır. 
3 Kasım 1916 yılında İngilizler Katar'ı işgal ettiler. Bu işgal ancak İngilizlerin 1971 yılında bölgeyi terk etmesiyle sona ermiş ve Katar bağımsız olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.