RAMAZAN’DA BESLENMEYLE İLGİLİ  DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

RAMAZAN’DA BESLENMEYLE İLGİLİ  DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

“Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki, takvaya erersiniz”  (Bakara Sûresi, 183)

1.İftarda damacana kafaya geçirilmez.

Mideye müsaade edilir. Kan şekerinin ayarlanması için önce tatlı ile başlanır . Sonra bir bardak kadar su içilir. Yine sulu olan bir çorba ile devam edilir ve 10 dakika ara verilir. Bu süre,midenin kendine gelmesi için ayrılan süredir. hazımsızlık, şişkinlik yaşanmaz. Ayrıca tüketilen besinlerin çoğunlukla yağ olarak depolanması engellenmiş olur.  Namaz eda edilir. Ve sonrasında ana öğüne geçilir.

Sıvı ihtiyacını karşılamak için şekersiz komposto veya şeker yerine  bal ilave edilmiş soğuk içecekler  tercih edin.

Gün içerisinde yaklaşık 8 bardak suya ihtiyacımız var.  iftarda iki bardak.( iftar açarken 1 bardak yavaşça, iftardan sonra 1 bardak normal şekilde içilerek.)

 iftar ve sahur arasında dört bardak. (Saatte en fazla bir bardak) Sahurda iki bardak.

 Çay veya kahve sıvı tüketiminden sayılmaz. Hatta Ramazanda Diyet yaparken bu içeceklerden uzak durmanız faydanıza olacaktır. Bunların yerine bitki çayları tüketebilirsiniz. Böylelikle sindiriminize yardımcı olacaktır. İftar ve sahurda sizlere tavsiye edeceğimiz içecek ise Limonata. Neden mi? Çünkü evde hazırlayacağınız limonata ( az şekerli ), gün boyu susuz kalmanızı engelleyecek, tansiyonunuzu dengeleyecektir. Ayrıca limon, zayıflama ile oluşacak sarkmalara karşı sıkılaşmaya yardım edecektir.

2.Uzun süre aç kalmak ziyafet sofraları kurmanıza sebep değildir. Sakin olun !

Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.

 İftarda aç geçen süreyi telafi etmeye çalışmıyoruz. Yavaş yavaş ve hafif yiyeceklerle başlayın. Vücut doygunluğu 12-20 dakika arasında hisseder. Yani hızlı yedikçe,doymazsınız. Sakin olun derken, ciddiydimJ Uslu uslu yiyin . Hatta zayıflamak isteyenler her lokması için bi miktar uzun zikir çekebilir. Zikir bitmeden diğer lokmayı almaz.

 Ana yemek tüketiminden ortalama 1,5 saat sonrası küçük bir ara öğün yapmak da kilo koruma açısından etkili olacaktır.

Posa içeriği yüksek sebze,meyve,tahıl ekmekleri ve kuru baklagilleri sahur ve iftarda tercih etmeli, karbonhidratı azaltmalıyız.

3.İftar sofrasına asitli içecekler koymak mide enzimlerinin salgılanmasını azaltır ve yiyecekler sindirilmek yerine ekşiyerek bağırsaklara geçer. Hazım sağlanmış olmaz. Buda süreç içerisinde bağırsak ve mide problemlerine sebep olur. Asit içeriği yüksek içecekler tüketmek bazik olan bağırsak düzenine zarar verir ve oradaki yararlı bakterileri öldürerek emilim sisteminizi bozar . Bu durum , yeseniz bile besinlerden yararlanamamanıza sebep olur. Gazlı içeceklerin içinde bulunan şeker oranı ve kafein nedeni ile de tüketilmemesi önerilmektedir.

4.Tatlı yemekten hemen sonra yenmez!

Özellikle meyve şekeri yemek ardından yenildiğinde abdominal bölge yağlanması yapıp ilerleyen süreçte karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.

Tatlılar yemekten birkaç saat sonra tüketilmelidir. Ayrıca karpuz gibi glisemik indeksi yüksek meyveler insülin sistemine olumsuz etki yapmaktadır.Bu sizin çok hızlı acıkmanıza sebep olur. Ramazan boyunca rafine edinmiş şekerden kaçının. Kuru ya da taze mevye ile hurma şeker ihtiyacınızı karşılamaya yeterli olacaktır. Canınız ne kadar isterse istesin biraz iradeli olabilirseniz faydasını göreceksiniz.

Tatlı tercihlerinizi sütlü olanlardan yana yapın.

Haftada iki kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın

 5.Çay muhabetlerini aşırıya kaçırmak

 Aşırı çay kahve tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını arttırır ve daha çok susamanıza sebep olur.Ramazan’da hatalı beslenmekten kaynaklanan mineral eksikliğinin yanında birde diüretik olan bu içecekler mineral kaybına sebep olur. Sıvı kaynağı olarak ayrıca ayran ve maden suyu tüketilebilir

Çay yemekler ile     aynı anda içildiğinde tüketilen gıdalardan alınan demir emilimi azaltıcı     etki yaratır. Vücutta yaşanan demir eksikliği anemiye yol açabilir.Günde 3     fincandan daha fazla çay içen kişi su içme ihtiyacı hissetmez. Ancak çay     vücudun su ihtiyacını karşılamaz. Dolayısı ile suyun faydalarından     yararlanmak mümkün olmaz.Demli ve aşırı     tüketilen çay kalp çarpıntısına yol açabilir.İdrar ile     beraber vücutta daha fazla kalsiyum atılmasına yol açarak kemik erimesi     hastalığının daha çabuk ilerlemesine neden olabilir.Kafeinli bir     içecek olduğu için gebelik ve emzirme döneminde fazla tüketimi tavsiye     edilmez.Çayı demli ve     sıcak içmek gırtlak kanseri, ağız içinde tahriş gibi bazı sorunlara yol     açabilir. Bu nedenle aşırı sıcak ve demli çay içmekten kaçınmak gerekir.

6.Pidesiz olmaz diyenler birde buradan bir baksın.

Evet,pide Ramazan’ın olmazsa olmazlarından.Ama kilo kontrolü yapmak isteyen ve gün içerisinde dirençli kalmak isteyenler için olmasa daha güzel olurlardan. Glisemik indeksi düşük olduğu için tam buğday unundan yapılan ya da kepekli ekmeklere göre daha hızlı acıktırır. Özellikle sahurda, pide tercih etmemenizi öneririm.

 7.Sahur yapmasam daha mı güzel olur?

Vücut direnci açısından önerilmemektedir.Ayrıca aleyhisselam “Sahur yemeğinde bereket vardır. Bir yudum su bile içecek olsanız sahura kalkmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü sahura kalkana Allah rahmet eder, melekler de bağışlanmaları için dua ederler.” Buyurmuştur.

Peki sahurda beslenmemiz nasıl olacak ?

Uzun süre aç kaldığımız için tok tutan besinleri tercih etmemiz gerekiyor.kalori içeriği fazla olan besinleri tüketmek iftar saatine kadar vücudu sağlıksız kılar. hafif bir kahvaltı içeriğine tok tutucu özelliği olan ve kaliteli protein içeren yumurta tercih edilmelidir. Sıcak değil,soğuk olarak tüketilen haşlanmış patateste dirençli nişasta oluşur ve tok tutar.. Aynı zamanda meyve tüketimi, gün içerisinde vücut için gerekli vitamin-mineral desteğini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Örnek bir liste vereyim

-Yumurta

-Nane serpilmiş domates

-Çörek otu serpilmiş peynir(Kaşar peynir de tok tutar)

-Zeytin(Az tuzlu tüketmenizi öneririm)

-Kuruyemiş(Özellikle hurma lif açısından tercih edilmeli)

-Salata

-Tam tahıllı ekmek

***Miktarlar bireysel ihtiyaca göre değişir

8. Uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatmaz.

Böyle bir algı var . Fakat son güncel çalışmalar aç kalmanın hasarlı hücreleri onardığı,kök hücreleri onararak bağırsak sağlığına olumlu etki gösterdiğini söylüyor.Ayrıca metabolizmanın yavaşlamasını için yeterli bir süre değil bu açlık süresi.Ve bu açlık , hücresel olarak daha iyi bir beslenme sağlarJ

Yaani arkadaşlar , daha az serbest radikal barındırır kan açlık sayesinde.Buda daha az oksidatif hasar demek. Vücudun dinlenmesi ve kendini yenilemesi için iyi bir fırsat Ramazan.

9. Kaliteli beslenmek , etin eksik olmadığı sofralar değildir.

Bir denge halinde olmalıyız. Ramazan ,kaliteli beslenme demektir.

Diğer  11 ay boyunca vücutta biriken yağların ve bu yağlarda biriken toksinlerin dışarı atılması için vücudumuzu bedenimize yönlendiriyoruz .Bilinçsiz diyet yapanları bekleyen en büyük risk zayıflama sırasında yakılan yağlarda bulunan toksin bileşikler çözünürken yeterli antioksidan almadıkları zaman ve yeterli egzersiz yapmadıkları ortaya çıkan ciddi sağlık sorunları vardır. Birincisi kanda aşırı oranda yağ ve serbest radikallerin çoğalmasıdır. Bu nedenle antioksidanlarca zengin besinlerle beslenmek önemlidir bunun yanında Ramazan ayında çok hafif tempo ile yürümek çok faydalıdır.Yani sebze ve meyve tüketimine özen göstermeliyiz .

 10.Ramazan’da ünlü/zengin kişiler iftar için davet edilmez. 
Sahabe,sofrasına bir fakir olmadan yemeğe başlamazmış.Hiç olmazsa Ramazan’ı fırsat bilip yaşlıları,düşkünleri,ihtiyaç sahiplerini soframıza davet edelim. Elimize yemekleri alıp onların evine gidelim.Evlerinde dualar edelim. Teravihte çocukları sevindirelim,teşvik edelim.


“Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki, takvaya erersiniz”  (Bakara Sûresi, 183)


-Öğr.Dyt.Kedikuri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.