SİBİRYA VE YAKUTİSTAN YANIYOR!..

SİBİRYA VE YAKUTİSTAN YANIYOR!..

Yangında 232 sıcak nokta tespit edildi. Sibirya’da 1,6 milyon hektarlık, Yakutistan'da 1,13 milyon hektarlık orman yandı. Duman Volga bölgesine ve Kazakistan'a yayıldı. Durum kontrolden çıktı.

Rusya'nın Sibirya bölgesi ve doğusunda başlayan yangın felaketi, tüm çabalara rağmen devam ediyor.

Rusya'nın Ural dağlarından Büyük Okyanus'a uzanan 1 milyar 310 milyon hektarlık toprağa sahip Sibirya'da İrkutsk, Krasnoyarsk, Zabaykalsk, Yakutistan ve Buryatya bölgelerinde geçen haftadan bu yana süren yangın, şu ana kadar 3 milyon 71 bin hektar ormanlık alanı kül etti.

Yangınların en büyüğü ise Yakutistan ve Krasnoyarsk bölgelerinde yaşanıyor. Yakutistan'da şu ana kadar yaklaşık 1,1 milyon, Krasnoyarsk'ta 1 milyon, İrkutsk bölgesinde ise yaklaşık 700 bin hektar orman yok oldu.

Toplam yanan ormanlık alanın Belçika, yangından olumsuz etkilenen kısmın ise Portekiz büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

28 SÖNDÜRME UÇAĞI GÖREV YAPIYOR
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 38 farklı bölgede 800'den fazla yerleşim biriminin dumandan olumsuz etkilendiğini duyurdu.

Yaklaşık 9 binden fazla kişinin aktif katıldığı söndürme çalışmalarında, 2 bin 800 yangın söndürme aracı ve 28 söndürme uçağı görev alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Rus ordusu, 10 uçak ve 10 helikopterle yangın söndürme çalışmalarına dahil oldu. Ayrıca bölge halkı da gönüllü olarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Yetkililer, acil durum ilan edilen İrkutsk, Krasnoyarsk, Yakutistan ve Buryatya bölgelerindeki yangınların, gereken önlemlerin alınmaması nedeniyle söndürülemediğini ve kaynağının ortadan kaldırılamadığını duyurdu.

AĞAÇLANDIRMA 100 SENE SÜRÜYOR
Rusya'da 1972'deki yangında yaklaşık 2 milyon, 2002'de 1 milyon 370 bin, 2010'da 2 milyon, 2017'de de 1 milyon 600 bin hektar orman kül olurken, geçen yıl Sibirya bölgesindeki orman yangınında 3,2 milyon hektar alan yanmıştı.

Çevreciler, Sibirya bölgesinde yanan yerlerin yeniden ağaçlandırılmasının 100 sene süreceğine dikkati çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.