SON DAKİKA...TAYLAND'IN 70 YILLIK KRALI ÖLDÜ

SON DAKİKA...TAYLAND'IN 70 YILLIK KRALI ÖLDÜ

Tayland yönetimine 1946'da geçen Bhumibol Adulyadej,akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği sebebiyle 89 yaşında hayatını kaybetti.

Kral Bhumibol Adulyadej'ın tek varisi oğlu 64 yaşındaki Maha Vajiralongkorn'un tahta geçmesi bekleniyor.
1927 doğumlu Kral Bhumibol Adulyadej'in vefatı,uluslararası medya organlarında son dakikia olarak ilan edildi.Doğumundan 19 yıl sonra tahta geçen Bhumibol Aduyadej,dünyada en uzun süre tahtta kalan kral olarak adını duyurmuştu.

Tayland medyasının son dakika haberinde,Kral Bhumibol Adulyadej'in bir süredir Bangkok Siriraj Hastanesi'nde diyaliz desteği aldığı , kralın akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliğinden dolayı hayatını kaybettiğini bildirdi. Halk derin yasa büründü. Kralın vefatından sonra ekonomik olarak da ülke borsası ve döviz kurlarında büyük sarsıntılar yaşanmaya başladı.

KRAL  BHUMIBOL ADULYADEJ'İN HAYATI


5 Aralık 1927'de ABD'nin Cambridge kentinde ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Bhumibol Adulyadej'in  babası Mahidol Harvard Üniversitesi'nde tıp eğitimi ,annesi de Simmons Collage'de hemşirelik eğitimi almıştır.Kral Bhumibol Adulyadej'ın isminin anlamı iste toprağın gücü anlamına geliyor.

İki yaşında babasını kaybeden Kral Bhumibol Adulyadej,2.Dünya Savaşı bitene kadar ailesinin yanında İsviçre'de yaşadı.1946'da ağabeyinin ani vefatı sonrasında tahta çıkan Bhumibol,Tayland'ın kalkınması için yaptıkları ile adını duyurdu.Entellektüel çalışmalarıyla bilinen Kral,Tayland'daki halkı tarafından çok seviliyordu.Tayland'da bulunan hatta turist olarak gelenlerin bile Kral'a hakaret etmesi suç sayılmaktadır. Halkı tarafından çok sevildiği için kral, babalar gününü Kral’ın doğum gününde kutlanmaktadır. 

Kral Bhumibol Adulyadej tahtta kaldığı süre boyunca politikaya sadece iki defa dahil olmuştur.Tayland'da iç karışıklığın fazla olduğu dönemde iki farklı tarafın liderlerini ekranlarda diz çöktürüp Tayland halkından özür diletmiştir.

Kral Bhumibol Adulyadej sanata da oldukça düşkündü.Caza olan merakı ile bilinen kralın 30'dan fazla caz bestesi bulunuyor.Benny Goodman,Jack Teargarden gibi cazın efsanevi isimleriyle aynı sahnede saksafon çalmıştır.
Tayland halkının Bhumibol Adulyadej'i sevmesinin diğer nedeni ise halka ve tahta bağlı oldu.Halkını hiç bir zaman hor görmemiş ve kibirli davranmamıştır.Kral Tayland'da eski dönemlerde yaşanan kaos ve ayaklanmaları sadece konuşma yaparak durdurmuştu.

1970'li yıllarda Tayland halkı geçimini afyon yetiştiriciliği ile sağlamaktaydı.Bunu gören Kral Bhumibol Adulyadej halka uyuşturucunun halka zarar vereceğini ve Tayland iklimine uygun başka tarım yapmalarını istedi ve halk kralın bu isteğini yerine getirdi.

2005'te Tayland'da yaşanan sel felaketinde,gelen selin pirinç tarlalarına zarar vereceğini düşünerek su yollarının yönünü değiştirerek halkı büyük bir felaketten kurtarmıştır.

Tayland'ın 70 yıllık Kralı Bhumibol Adulyadej'in en ızın tajtta kalma süresini elinde tutuyor.Kralın 5 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor.

Tayland'ın eski Kral'ı ise Ananda Mahidol'du.Kralın ölümü esrarengiz bir şekilde olmuştu.Tayland'da büyük ses getiren bir olaydır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.