Suriyeli çocuklar çalışarak ailelerine katkı sağlıyorlar

Suriyeli çocuklar çalışarak ailelerine katkı sağlıyorlar

GAZİANTEP - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e yerleşen Suriyeli sığınmacılar, zorlu yaşam koşullarına karşı direnmeye çalışırken, çocukların ailelerinin geçimlerine katkı sunmak için gösterdikleri çaba ise yaşanan dramı gözler önüne seriyo

Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp aileleriyle birlikte Gaziantep’e yerleşen Suriyeli 13 yaşındaki Muhammed Kula ve 11 yaşındaki Muhammed Nur Heni, bir ayakkabı imalatı firmasında çalışarak ailelerine destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle doğup büyüdükleri toprakları terk ederek Gaziantep'e yerleşen Suriyelilerin hayata tutunma gayretleri yürekleri burkuyor. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en çok mağdur olan çocuklar oluyor. Suriyeli çocuklar, ailelerine katkıda bulunmak için farklı iş dallarında çalışarak ailelerinin geçimine katkı sağlıyor.

Küçük yaştaki Suriyeli çocuklar, okula gitmek yerine farklı iş dallarında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Tek amaçlarının ailelerine katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Suriyeli çocuklar, kimseye muhtaç olmamak için çalışmak zorunda olduklarını belirterek, “Gaziantep’e gelmeden önce okula gidiyorduk. Burada da okula gitmek istiyoruz. Fakat ailemize destek olmak zorundayız.”diyerek içinde oldukları durumu anlattılar.

Suriyelilerin en yoğun yaşadığı şehirlerden biri olan Gaziantep’te ki, Suriyeliler geçimini çeşitli meslek gruplarında çalışarak geçimlerini sağlıyor. 13 yaşındaki Suriyeli Muhammed Kula, bundan 2 yıl önce Suriye’deki iç savaştan ailesi ile birlikte kaçarak Gaziantep’e sığındı.

Gaziantep’te ailesi ile birlikte iki odalı bir eve yerleşen Muhammed Kula, babası Suriye’deki iç savaşta gözlerini kaybettiğinden dolayı çalışamadığını, bundan dolayı evin en büyük çocuğu olarak ailesinin geçimini sağlamak için bir ayakkabı imalatı firmasında çalışıyor.

Suriye’de saldırıların yoğunlaşması üzerine bundan 2 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye geldiklerini söyleyen Muhammed Kula, “Babamın gözleri görmüyor. Kardeşlerime bir tek ben bakıyorum. Oturduğumuz evin kirası 400 TL hiç kimse bize yardım etmiyor. Bende aileme bakmak mecburen burada çalışmaya başladım. Suriye’de savaş devam ediyor. Ancak savaş bitince Suriye’ye gideriz.” dedi.

"Babam gözlerini kaybedince kardeşlerimin sorumluluğunu ben almak zorunda kaldım"

Çalışarak kazandığı parayla ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Muhammed, “Babam gözlerini kaybedince kardeşlerimin sorumluluğunu ben almak zorunda kaldım. Bir dönem burada yardımlarla ayakta kaldık. Bundan dolayı çalışmaya karar verdim. Ailemin kimseye muhtaç olmadan hayatına devam etmesi için çaba gösteriyorum.” ifadelerini kullandı.

Suriyeli 11 yaşındaki Muhammed Nur Heni’de yaşıtı olan Muhammed Kula ile aynı kaderi paylaşan Suriyeli çocuklardan. Suriyeli, Muhammed Nur Heni’de 3 yıl önce ailesi ile birlikte Suriye’nin Halep kentinden kaçarak Gaziantep’e sığındı.

Tıpkı yaşıtı ve adaşı Muhammed gibi ailesinin geçimini sağlamak için o da Muhammed Kula ile aynı iş yerinde çalışarak ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

En büyük hayalinin tekrar Suriye’ye gitmek olduğunu belirten Muhammed Nur Heni, “Yaklaşık 3 yıl önce ailem ile birlikte buraya geldik. 6 kardeşiz. Evde sadece ben ve babam çalışıyoruz. Burada hayat çok pahalı onun için mecbur çalışıyorum. Aileme katkı sağlamaya çalışıyorum.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.