Dr. İlhami PEKTAŞ

Dr. İlhami PEKTAŞ

Değişime ve Yarına hoşgeldiniz...

Gelecekte neler olacak :
1-Oto tamir atölyeleri gelecekte var olmayacak.

2-Bir benzinli / dizel motorda 20.000 ayrı parça bulunuyor.
Elektrikli motorda ise 20. Elektrikli araçlar ömür boyu garantili satılıyor ve sadece satıcılar tarafından tamir ediliyor. Bir elektrik motorunun çıkarılması ve değiştirilmesi yalnızca 10 dakika sürüyor.

3-Arızalı elektrik motorları bayide tamir edilmeyecek ve robotlarla tamir edilen bölgesel bir tamirhaneye gönderilecek.

4-Elektrikli motor arıza lambanız yandığında, arabanız, araba yıkamaya benzeyen bir istasyona götürülecek ve siz bir fincan kahve içerken arabanız tamir ediliyor olacak.

5-Benzin pompaları gidecek yerine sokak köşelerinde elektrik dağıtan sayaçlar olacak.

6-Şirketler elektrik şarj istasyonlarını kuracak; Aslında, günümüzde çoktan şarj istasyonu kurmaya başladılar.

7-Akıllı büyük otomobil üreticileri, sadece elektrikli araba üreten yeni tesisler kurmak için büyük bütçeler ayırdılar.

8-Petrole olan ihtiyaç çok azalacak. Petrolden başka üretimi olmayan zengin ortadoğu ülkelerinin başı dertte olacak.

9-Evler gün boyunca elektrik üretecek ve depolayacak, daha sonra kullanacak ve şebekeye geri satacak. Tesla çatısını gören var mı?

10-Genç nesil, kişisel arabaları sadece müzelerde görecek artık.

11-1998'de Kodak'ın 170.000 çalışanı vardı ve dünya genelinde tüm fotoğraf kağıdının % 85'ini sattı. Sadece birkaç yıl içinde iş modelleri ortadan kalktı ve iflas etti. Bunun böyle olacağını kim bilebilirdi?

12-Kodak ve Polaroid’in başına gelenler 5-10 yıl boyunca birçok sektörde yaşanacak ve maalesef çoğu insan bunun kapıya dayandığını göremiyor.

13-1998 yılında 3 yıl sonra bir daha asla film çekmeyeceğiniz aklınıza gelir miydi?

14-Günümüzde kimin kamerası var ki? Veya eski VHS videolara falan ne oldu?

15- Bu değişimlerin hepsi yeni teknolojilerle sağlık, özerk ve elektrikli otomobiller, eğitim, 3B baskı, akıllı tarım ve iş alanlarında yine olacak.

16- "4. Endüstri" Devrimi'ne hoş geldiniz.

17-Yazılım sektörü inovasyondan geçti ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde çoğu geleneksel sanayi sektörü de aynı değişimi bekliyor.

18-UBER sadece bir yazılım aracıdır, herhangi bir arabaya sahip değiller ve şimdi dünyanın en büyük taksi şirketi oldu! Herhangi bir taksi şoförüne bunun geldiğini görüp görmediklerini sorun.

19-AIRBNB şu anda mülk sahibi olmasa bile, dünyanın en büyük otel şirketi haline geldi. Hilton Hotels'e bunun geldiğini görüp görmediklerini sorun.

20-Yapay Zeka: Bilgisayarlar dünyayı anlamada katlanarak daha iyi hale gelecekler.

21-Günümüzde ABD'de genç avukatlar zaten iş bulamıyor. IBM'in Watson'ı sayesinde, %90 doğrulukla, saniyeler içinde yasal tavsiye alabilirsiniz. Yani, hukuk okuyorsanız, hemen düşünmeye başlayın.
Gelecekte % 90 daha az avukat olacak.

22-Watson, normalden 4 katı doğrulukta tıbbi teşhis de koyabiliyor.
Kanser riski taşıyanları, kalp krizi riski taşıyanları bir iki yıl öncesinden tespit edebiliyor.

23-Facebook artık yüzleri insanlardan daha iyi tanıyan bir tanıma yazılımına sahip. Her yerde kamera var ve kim olduğunuzu bilen sizi tanıyan, hatta psikolojik durumunuzu sizden daha iyi tahlil edebilen yazılımlarla sürekli gözetim ve denetim altındasınız.

24-Özerk otomobiller: 2018'de ilk otonom otomobiller ile tanıştık. Önümüzdeki beş on yıl içinde, tüm sanayi sektörü büyük inovasyondan geçecek. Aracınızı örneğin telefonunuzla çağırabileceksiniz.

25-Park etmenize gerek kalmayacak, sadece sürüş mesafesini ödeyeceksiniz ve sürüş esnasında üretken olabileceksiniz. Bugünün küçük çocukları hiçbir zaman ehliyet alamayacak ve asla bir araba sahibi olmayacaklar.

26-Bu şehirlerimizi değiştirecek, çünkü % 90-95 daha az arabaya ihtiyacımız olacak. Eski park yerlerini yeşil parklara dönüştürebiliriz.

27-Her yıl yaklaşık 1.2 milyon insan, dikkat dağıtıcı veya sarhoş sürüş de dahil olmak üzere trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
Yeni sistemle trafik kazaları tarihe karışacak artık.

28-En geleneksel otomobil şirketleri iflas edecekler. Teknoloji şirketleri (Tesla, Apple, Google) devrimci yaklaşımı uygulayacaklar.

29-Volvo içten yanmalı motor araç üretimini durdurmak hedefi ile 2019 modellerinin tümünü sadece elektrikli ve hybrid üretmeye başladı.

30-Volkswagen ve Audi'den birçok mühendis; Tesla'dan korkuyorlar. Elektrikli araçları sunan şirketlere bakın. Birkaç yıl önce duyulmamış isimlerdi. Bir Mercedes, BMV, Ford uzun yılların ve birikimlerin markaları/şirketleri. Ama onların asırlık konumuna göz koyan bir iki yılda ortaya çıkan yeni şirket ve marka ve isimleri var. Değişim çok hızlı.

31-Sigorta şirketleri büyük sıkıntı yaşayacak, çünkü kazalar olmadan maliyetler daha ucuz hale gelecek. Onların araba sigortası işletme modeli ortadan kalkacak.

32-Emlak sektörü değişecek. Çünkü işe giderken çalışabileceksiniz. İnsanlar çok daha uygun fiyatlı mahallelerde yaşamak isteyecek ve ofislerini ve kulelerini terk edecekler.

33-Artık şehirlerin gürültüsü ve havası da değişecek. Çünkü tüm araçlar elektrikli olacak.

34-Sadece trafikteki değil; sanayi ve fabrikalardaki değişim de buna yol açacak.

35-Elektrik bugüne göre inanılmaz derecede ucuz olacak.

36-Güneş enerjisi üretimi 30 senedir üssel bir eğriye bürünmüş durumda. Yani katlanarak artmaya devam ediyor.

37-Sağlık: Telefonunuzla birlikte çalışan; retina taramanızı, kan tahlilinizi ve nefes ve kalp ritminizi inceleyebilen cihazlar yolda.
Şu anda bile neredeyse her hastalığı tanımlayacak 54 biyobelirteç analiz eden ve cep telefonuna aparat gibi takıp kullanacağımız cihazlar var. Bir iki yıl içinde tüm dünyaya yayılması planlanıyor.

38-Fabriklar artık tamamen robot mekanizmalara devredilecek. İşçi sınıfına gereksinim çok azalacak

39-Esnaflık tarihe karışacak. Alışverişler online olacak.
Tabii bu durumda çok fazla kargo çalışanına veya motorlu kuryeye ihtiyaç olacağını düşünebilirsiniz.
Hayır!
Kutular drone'larla dağıtıma çıkacak.
Sipariş ettiğiniz döner dürüm siz balkonda otururken havadan getirilecek.
Kitap, elbise, kozmetik vb alanlar nereyse tamamen online hale gelecek.

40-Süpermarketlerde kasiyer bulunmayacak. Aldığınız ürünleri kendiniz ödeyebileceksiniz. Merak edenler için, bu sistem Türkiye'de bile başladı çoktan.

41-Bütün işlemlerinizi tek bir kod üzerinden yapacaksınız.
TC. No gibi bir kodla.
Market alışverişi, banka işlemleri, seyahat, resmi işlemler, ehliyet kontrolleri, apartmana giriş, sağlık hizmetleri...
Yani kredi kartı, kimlik kartı, ehliyet, vergi levhası, tapu ve hatta nakit para. Bunların hiç biri olmayacak. Sadece bir kartla veya deri altına yerleştirilen bir çiple tüm bu işlemler halledilecek.

42-Tabii bu durumda bir radar ekranındaki noktalar halinde bütün insanlar adım adım izleniyor, bütün konuşmalar yapay zeka tarafından dinleniliyor olacak. Bir suç işlediğinizde anında tespit edileceksiniz. Veya kayıp vakaları hiç yaşanmayacak.

43-Eğitim uzaktan ve merkezi şekilde yapılacak. Yani maalesef çok öğretmene ihtiyaç kalmayacak. Az sayıda öğretmenle tüm ülkeye eğitim sunulacak.

44-Zaten insana fazla ihtiyaç kalmayacağı için, üniversitelerdeki bölümlerin de çoğu kapatılacak. İyi de öğrencilere ne öğretilecek?
Veya üniversite gibi bir hedef olmayınca, öğrencilerin hedefi ne olacak?

45-İnsana ihtiyaç kalmayan dünyada bunca insan ne yapacak?
Herkes kendini sanat ve bilime mi adayacak.!!
Bütün diğer işleri otomatik sistemler yapacak...
Nasıl olsa adil bir paylaşım yapılabilirse Allah'ın bizlere sunduğu dünya kaynakları herkese yetecek kadar bol.

46-Sorun şu ki:
Adil bir paylaşım yerine; elit tabaka olup kaynakların çoğunu kendisi tüketmek isteyen bir grup var. Ve hatta hemen hemen bütün insanların içinde böyle bir vahşi güdü, bencillik var.
Fakirlerin çoğu "adalet" istemiyor. Zengin olmak istiyor.
Nitekim adalet diye bağıranlar para veya güce kavuşunca nedense başka bir insan oluveriyorlar.

İşte kavşak noktası burası:

Adil bir dünyayı mı seçeceğiz yoksa "Altta kalanın canı çıksın" mı diyeceğiz? Söylem ve temenni kolay.
Asıl iş nasıl davranacağımız da..

Önceki ve Sonraki Yazılar