Tedavisinde GAPS diyetini önerdiği hastalıklar nelerdir?

Tedavisinde GAPS diyetini önerdiği hastalıklar nelerdir?

GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu anlamına gelir ve bu sözcüklerin baş harflerinden oluşur. Bu terimin ve GAPS diyetinin yaratıcısı Dr. Natasha Campbell-McBride’dır.

GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu anlamına gelir ve bu sözcüklerin baş harflerinden oluşur. Bu terimin ve GAPS diyetinin mucidi Dr. Natasha Campbell-McBride’dır.

Dr. Campbell-McBride’ ın teorisi, beyninizi olumsuz etkileyen birçok sağlık sorununun, bağırsakta oluşan sızıntılar nedeniyle olduğudur. Burada bahsedilen sızıntılı bağırsak sendromu, bağırsak duvarının geçirgenliğindeki artışı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

GAPS teorisi, yiyeceklerden ve çevremizden aldığımız kimyasalların ve bakterilerin normal şartlarda kana karışmaması gerekirken, bağırsakta oluşan sızıntı sebebiyle kana karıştığını iddia eder.

Bu yabancı maddeler kanınıza girdiğinde, beyninizin işlevini ve gelişimini etkileyerek “beyin sisi” ve otizm gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini de öne sürer.

GAPS diyeti, bağırsakları iyileştirmek, toksinlerin kana karışmasını önlemek ve vücuttaki toksisiteyi azaltmak için tasarlanmıştır. Ancak altını çizmek gerekir ki bağırsak sızıntısının bahsedilen hastalıkları etkileyip etkilemediği ya da nasıl etkilediği tam olarak bilinmemektedir.

Dr. Campbell-McBride kitabında, GAPS diyetinin kendisinin ilk çocuğunun otizm hastalığını tedavi ettiğini belirtmektedir. Şu sıralar ise bir çok psikiyatrik ve nörolojik hastalığın tedavilerinde bu diyetin uygulanması için insanları teşvik etmektedir.

Tedavisinde GAPS diyetini önerdiği hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

OtizmDikkat dağınıklığıDispraksiDisleksiDepresyonŞizofreniTourette sendromuBipolar bozuklukObsesif kompulsif bozukluk (OKB)Yeme bozukluklarıGutÇocuklarda yatak ıslatma

GAPS diyeti, çoğunlukla çocuklar için, özellikle de otizm gibi tıp dünyası tarafından net bir şekilde anlaşılamamış hastalıklarda kullanılır. GAPS diyeti listesiçok özenli bir şekilde hazırlandığı için gıda alerjisi ya da hassasiyeti olan çocuklar için de tercih edilir.

Bu diyeti uygulamak, yıllar alabilir. Tüm bu zaman dilimi boyunca da bir çok yiyeceği hayatınızdan çıkarmanız gerekebilir. Diyetin tasarımcısı Dr. Campbell-McBride tüm tahılların, pastörize süt, nişastalı sebzeler ve rafine karbonhidratların bağırsaklarda sızıntıya neden olduğunu düşünmektedir.

GAPS diyeti üç ana aşamadan oluşuyor: GAPS diyeti giriş aşaması, tam GAPS diyeti ve diyeti tamamlamak için yeniden giriş aşaması.

ÖZET

GAPS, Bağırsak ve Psikoloji Sendromu anlamına gelir. Otizm ve dikkat bozukluğu dahil beyni etkileyen hastalıkların tedavisinde kullanılan bir eliminasyon (arındırma) diyetidir.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.