Tesbih hırsızlığı

Almanya’da her sene “Açık Camii Günleri” tertip edilmektedir. Gayri Müslimler gelir ve İslamiyet hakkında merak ettiklerini sorarlar. Namaz nasıl kılınıyor ona bakarlar ve yapılan ikramlardan sonra giderler. Bende âcizane, Almanya'nın değişik camilerinde o günü Almanlara İslamiyet’i anlatmak için davet edilirim. Bu görevin adına Avrupa'da "İslam Rehberi" denilir. Bir gün, Almanya'nın büyük minareli bir camiinde bu görevi yerine getirmek üzere davete icabet ettim. Sizlerle o güne ait bir anımı paylaşmak istiyorum.

Merak edilen soruları cevapladıktan sonra Alman'ın biri bana bir soru sordu. Soruyu sormadan önce şunları ifade etti. Namazın kılınışını çok ilginç bulduğunu ve hayretle izlediğini söyledi. Namazın sonrasında ise kendisine fazla yabancı olmayan bir harekete rastladığını ekledi. Bu hareket ise, Müslümanların ellerine aldıkları Tesbih ile ibadetlerini tamamlamış olmaları idi. Hıristiyanlar da tesbih ile ibadet etmesi hasebiyle kendince bir benzerlik kurmuş.

Gelelim adamın sorusuna. Adam şöyle sordu: “Sub ne demek?” Dedim ki: “Sub nedir?” Adam dedi ki: “bas baya “Sub”. Siz Müslümanlar neden hızlıca Tesbih taneleri kadar “Sub” diyorsunuz?” Baya bir düşündüm durdum sonra kendi kendime,  “yahu bu adam Sub değil de "Subhanallah" demek istiyor galiba”, dedim. Tabii ya. Hani Tesbih çekerken hızlıca, sanki eli silahlı bir katil peşimizden kovalarcasına çektiğimiz veya çekmeye çalıştığımız “Subhanallah” var ya, işte adam bunu demek istiyor. Adam'a üzülerek hak vermek zorunda kaldım.

Şimdi düşünelim değerli kardeşlerim. Sizce de adam haklı değil mi? O kadar hızlıca çektiğimiz Tesbih de acaba kaç defa “Subhanallah” çıkıyor dilimizden bir deneyin. Bazen bakıyorum da, o kadar hızlı çektiğimize göre, Subhanallah çıkması mümkün bile değil. Denemesi bedava. Alın elinize bir tesbih ve camiide çektiğiniz gibi hızlıca Subhanallah çekin ama kendiniz duyacağınız kadar da sesli olsun. Bakalım kaç tane Subhanallah kaç tane de “Sub” çıkacak görürsünüz.

Aynı şey “Elhamdülillah” kelimesini çekerken de geçerlidir. O kadar hızlı çektiğimiz tesbihte, gerçekten de dilimizden “Elhamdulillah” çıkıyor mu? Yoksa Elamdulla, Elamdu gibi kelimeler mi çıkıyor?

Maalesef alışa gelmiş bu hareket, tesbih çekmek değil “Tesbih Hırsızlığıdır". O tesbihleri çekmenin sünnet olduğunu biliyoruz lakin Tesbih Hırsızlığı yaparak sünneti yerine getirmiş olmuyoruz.

Tesbih’in ise faziletlerini Peygamber efendimiz (s.a.v.) şu hadisi şerifinde anlatmaktadır:

“Her namazdan sonra 33 Subhanallah, 33 Elhamdulillah, 33 Allahu Ekber sonra, “Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr” diyenin deniz köpüğü kadar günahı olsa da affedilir.” (Müslim)

Namaz sonrası tesbihleri ciddiyetle çekmek ancak bizim yararımızadır. Günahların bağışlanmasına vesiledir ve bu sebeple çok önemlidir. Henüz geç kalmış da değiliz. En geç bu yazıyı okuduktan sonra artık tesbihleri hafife almanız sizin yararınıza'dır. Bana sadece hatırlatma düşer.

Tesbihlerimizi hırsızlık yapmadan çekmeyi Allah cümlemize nasip etsin. AMİN!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.