İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Trablus Kütüphanelerini Haçlılar Yaktı

Trablus’un haçlılar tarafından işgalini (1109) İbn Ebi Tayyi, İbn el-Furat’tan şöyle nakleder: “Trablus’ta güzelliği, zenginliği veya değeri bakımından hiçbir ülkede eşi benzeri olmayan bir bilim sarayı vardı. Babam bana, Trabluslu bir şeyh de ona anlatmıştı. Şeyh, Fahrül Mülk b. Ammar ile Şeyzer’de iken, Trablus’un işgal edildiği haberi ona ulaşmıştı. O, bunun üzerine bayılmış ve sonra gözlerinden yaşlar dökerek kendisine gelmiş, “Hiçbir şey beni bilim sarayının (darul ilim) kaybı gibi üzmedi demişti. Orada üç milyon kitap vardı. Bütün ilahiyat, Kur’an bilimleri, hadis, adap kitapları ve diğerleri arasında, elli bin Kur’an ve yirmi bin tefsir vardı.
Babam ekledi ki bu bilim sarayı (darul ilim) dünyanın harikalarından biriydi. Ammaroğulları onun için muazzam servetler feda etmişlerdi. Orada yüz seksen müstensih maaşlı olarak bulunuyordu. Bunlardan otuzu orada gece ve gündüz kalıyorlardı. Benu Ammar’ın bütün ülkelerdeki kitaparı satın alan ajanları vardı. Doğruyu söylemek gerekirse, Trablus’un tamamı darul ilim idi. Bütün ülkelerin büyük beyinleri orayı ziyaret ediyorlardı. Bütün bilimler bu emirlerin himayesinde gelişiyordu ve dahi bundan dolayı, özellikle imamiye inancı mensupları oraya geliyordu. Bunlar bu inancı benimsiyor ve destekliyorlardı.
Franklar Trablus’a girdikleri ve şehri fethettikleri zaman, Darul ilmi yaktılar. Çünkü onların lanet rahiplerinden birisi bu kitapları görmüş ve onlardan korkmuştu. O, değerli Kur’anların bulunduğu kısma denk gelmiş, elini bir cilde uzattığında, Kur’an olduğunu görmüş, bir diğeri yine Kur’an, üçüncüsü yine aynı ve yirmincisine kadarböyle devam etmişt. “Bu evde sadece Müslümanlar’ın Kur’anı var” demiş vve onlar da orayı yakmışlar. Bununla birlikte bazı kitaplar kurtarıldı ve Müslüman ülkelere götürüldü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.