Tüm zamanların en güçlü mıknatısı üretildi!

Tüm zamanların en güçlü mıknatısı üretildi!

ABD'de bulunan Ulusal Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı (National MagLab), dünyanın en güçlü süper iletken mıknatısını üretmeyi başardı.

Fizik kurallarının araştırıldığı çağımızda, daha da ileriye gitmek isteyen araştırmacılar, ileride yüksek hızlı trenler dahil pek çok alanda kullanılması mümkün  bir mıknatıs geliştirdi. Bu mıknatısın benzerini yine aynı ekip 2014 yılında üretmeyi başarmıştı. Ancak rakiplerine rekorunu kaptıran National MagLab, 3 yıl sonra tekrar rekorun sahibi olmuş durumda.

National MagLag tesislerinde üretilen bu süper iletken mıknatıs, önceki üretilen mıknatısa %33 oranla fark attı. Bilim insanlarının 32T ismini verdiği bu mıknatıs, dolaplar üzerinde kullandığımız mıknatıslardan 3000 kat daha fazla çekim gücüne sahip. MagLab Direktörü Greg Boeinger, mıknatısı X ışınları ve nötron gibi diğer bilimsel çalışmalarda kullanılmasının önünün açık olduğunu belirtti.

Nerede kullanılabilirler?

Bu süper iletken mıknatıslar, hazırda kullanılan MR cihazları, yüksek hızlı ulaşım sistemleri ve nükleer füzyon reaktörleri için parçacık çarpıştırıcısı olarak kullanılabilir.

Şu an için 32 teslas gücünde olan mıknatısların 100 teslas gücüne çıkarılması hedefleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.