Türk Telekom Suudilere Satılıyor Mu?

Türk Telekom Suudilere Satılıyor Mu?

Türkiye'de telekomünikasyonda önde sektörlerden biri olan Türk Telekom 2005 yılında Oger Telecom LTD'ye satılmıştı.Bu şirketin ortakları yaşadığı kriz sonucu şirketi satmak için Suudilerle görüştü.

2005 yılı Kasım ayında özelleştirme ihalesiyle şirketin %55'i Oger Telecom'a satılmış, özelleştirmeyle beraber kablo TV ve kablo net hizmetleri Türksat'a devredilmişti. Türkiye'nin telefon ve internet sağlayıcıları içinde kendi altyapısına bulunan tek firma niteliği taşıyor.Türkiye'de 18 milyondan fazla abonesi olan şirket, Avrupa'nın en büyük telekomunikasyon şirketlerinden biridir. Türkiye'de telekomünikasyonda önde sektörlerden biri olan Türk Telekom 2005'te özelleşmesinin ardından ciddi bir kriz ile kaşılaştı.2005'te Türk Telekom'un özelleşmesi için düzenlenen ihalede Oger Telecom LTD'un ortaklarından Saudi Oger karşılaştıkları kriz sonrasında Türk Telefom'u satmak için Suudi iş adamlarıyla görüştü.

FETÖ Operasyonları Kapsamında Türk Telekom

Türk Telekom şirketide ülkemizde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yürütülen operasyonlardan etkilenmişti.Şirketin üst düzey yönetiminde bulunanların değişmesiyle sonuçlanan soruşturmalarla şirket CEO'su Erkan Aydemir ve bazı bürokratlar gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.Serbest kalanlar istifalarını vererek şirketten ayrılmışlardı.İstifalar sonucunda CEO koltuğuna Rami Aslan oturdu.Rami Aslan Türk Telekom'da 3 yıl CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptıktan sonra şirketten ayrıldı.Rami Aslan'dan sonra ise özelleştirilen Türk Telekom'un CEO'su Paul Doany oldu.

Şirketin Ailesi Zor Günler Yaşıyor

Refik Hariri ailesinden olan Saudi Oger Suudi Arabistan'da yaşanan olaylardan dolayı zor günler geçiriyor.Suudi Arabistan'da petrol fiyatlarından dolayı inşaat sektörünün küçülmesiyle Hariri Ailesi'ne ait inşaat şirketi büyük zararlar etti.Bu zararlarla beraber Saudi Oger LTD iflas bayraklarını çekmenin eşiğine geldi.İflastan kurtulmanın yollarını arayan ailenin çok fazla seçeneğide bulunmuyor.Türk Telekom'u devretmek aile için en doğru seçenek olarak görülüyor.Türk Telekom'u satın almak için 4.5 milyar Türk Lirası kredi çeken Saudi Oger kredi taksitlerini ödeyemecek duruma geldi.

Suudiler Türk Telekom'a Talip Oldu

Hariri Ailesi içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için elinde bulunan Türk Telekom'un %50'lik hissesini Suudi iş adamlarına satacağı gündemde.Eğer anlaşma sağlanırsa Türkiye'nin yeni ortağı Suudiler olacak.Türk Telekom'un yarı hissesi Saudi Oger LTD'de bulunurken %35'i devlete ve %15'i halka arz edilmiş.

Türk Telekom'un Değeri

Sahip olduğu altyapı nedeniyle  telekomünikasyon sektöründen öncü kuruluşlardan biri oldu.

  • Piyasa Değeri: 8,2 Milyar $
  • Malvarlığı: 9,9 Milyar $
  • Ciro: 5,2 Milyar $
  • Kar: 453 Milyon $

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.