Türkiye ve Serhad'da Sandıklar kapandı, sayım başladı

Türkiye ve Serhad'da Sandıklar kapandı, sayım başladı

Türkiye ve Serhad'da Sandıklar kapandı, sayım başladı

ANKARA - Saat 17.00 itibariyle oy verme işlemleri tamamlandı. 25. dönem parlamento seçimleri için 53 milyon 765 bin 231 seçmen için 173 bin 881 kuruldu. 550 milletvekilini seçmek için sandık başına giden yurttaşların tercihleri ile yeni parlamento kadar yeni hükümeti ve bu hükümetin yetki alanını belirleyecek. Aynı zamanda dünyadaki en yüksek seçim barajı olan yüzde 10 barajı üzerine hangi partilerin çıkacağı ve mecliste yer alacağını da gösterecek. 

20 parti 165 bağımsız aday yarıştı

Bu arada seçimlerde 20 siyasi parti yarıştı. HDP, CHP, MHP, AKP, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde; Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katıldı. Yine Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarışa katıldı. 

Oylar İl Seçim Kurullarında ve YSK'ta birleştirilecek

Türkiye genelinde 08.00'da başlayan oy verme işlemleri 17.00 itibariyle sona erdi ve oy sayım işlemleri başladı. Gizli oy açık sayım ilkesi ile yapılan seçimlerde sandıklar tek tek açılacak sonuçlar tutanak altına alınacak ve daha sonra sandık sonuçları il seçim kurullarında birleştirilecek ve oradan YSK'ye aktarılacak. Böylece seçime katılım oranı ve siyasi partilerin aldıkları oy oranları da beli olacak. Ancak sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçları kamuoyu ile paylaşılmayacak. YSK'nin 21.00'e kadar seçim yasağı bulunuyor ancak, YSK önceki seçimlerde genelde 21'den önce yasağı kaldırdı ve sonuçlar yansımaya başladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.