Türkiye'de ilk defa yerli "Yapay Kalp Cihazı" üretildi

Türkiye'de ilk defa yerli "Yapay Kalp Cihazı" üretildi

Ülkemizde üretilen kalp ve damar cerrahisinde kullanılan yerli ‘yapay kalp cihazı' ile artık dışa bağımlılık sona eriyor.

Türkiye'de üretilen yapay kalp cihazı, Kıbrıs'ta düzenlenen 19. Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi ve New York'ta 46'ncısı düzenlenen cerrahi alanında dünyaca ünlü Veith Sempozyumu'nda Türk doktorları tarafından tüm dünyaya tanıtıldı

Bilindiği gibi ilk Kalp nakli Dr. Christian Barnard tarafından 1967 yılında yapılmıştı. Bu ilk ameliyattan sonra dünyada 150 bin kadar hastada kalp nakli uygulandı. Türkiye’de ise ilk defa 2001 yılında yapıldı. Fakat son zamanlarda yeterli organ bağışı bulunamayınca yapay kalp uygulamaları yoğunluk kazandı. Türkiye'de bu konuda yapay kalp üreten Amerika, Almanya, İngiltere ve Japonya'dan sonra 5 ci. ülke oldu.

screenshot-30.png

İlhami PEKTAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.