TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜ

TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜ

Prototipleri seri üretime hazır hale getirilme aşamasında olan elektrikli traktör, 7 liralık şarjla 8 saat çalışabiliyor.

Prototipleri seri üretime hazır hale getirilme aşamasında olan elektrikli traktör, 7 liralık şarjla 8 saat çalışabiliyor.

Elektrikli ya da hem yakıt hem de elektrik enerjisiyle çalışan hibrit traktörler bu pazarın en yeni üyeleri olarak birkaç yıldır adından söz ettiriyor.

ABD, Japonya, Güney Kore ve AB ülkeleri bu pazara yönelik üretim için çalışıyor. Elektrikli ya da hibrit traktörler, tarımın yeni ihtiyaçları ve gelişen yeni teknolojilerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktı. Otomotiv sektöründe elektrikli arabalar nasıl geleceğin ulaşım aracı olmak için gün sayıyorsa, tarımın da yakın geleceğinde elektrikli traktörler ciddi bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla Motors şirketi de elektrikli traktör üretimi yapan markalar arasında.

Dizel bir traktör motoru termal enerjiyi ortalama yüzde 35 verimle mekanik enerjiye çevirebilirken elektrikli motorlarda ise bu oran yaklaşık yüzde 90. Elektrikli traktörler bioyakıt, güneş ya da rüzgar enerjisi kullanılan üretim tesisleriyle de çok daha uyumlu şekilde çalışma imkanı sunuyor.

Manisa'da tanıtımı yapılan ve Türkiye’de üzerinde çalışılan bu prototip bir ilk. Seri üretime başlanması biraz zaman alacak ama üretime başlandığında inşallah çiftçilerimizin mazot derdi de bitecek.

İlhami Pektaş

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.