Uluslararası Satranç Şampiyonası Türkiye Finali Seçmelerinde Aranan Şartlar neler?

Uluslararası Satranç Şampiyonası Türkiye Finali Seçmelerinde Aranan Şartlar neler?

Uluslararası Satranç Şampiyonası Türkiye Finali Seçmeleri İçin Düzenlenen Eleme Yarışmasında Adaylarda Aranan Şartlar açıklandı. detaylar haberimizde...

Uluslararası Satranç Şampiyonası Türkiye Finali Seçmeleri İçin Düzenlenen Eleme Yarışmasında Adaylarda Aranan Şartlar.
1-    Kritik ve Analitik Düşünme Yeteneğine Sahip Olmak.
Eskiler buna feraset ve basiret derlermiş.
Detaylı bilgi için www.kritikanalitik.com/tr/
2-    Helal ve Sağlıklı Beslenmeyi Bilmek.
Yani doğal beslenme uzmanı olmalı. Yarışmacının vücut kimyası bozulmamış olmalı. Katkılı, Gdo’lu besinlerden mümkün mertebe uzak beslenmeyi ilke edinmiş olmalı. 
Detaylı bilgi için www.helalvesaglikli.org/
3-    Tarih Bilinci Olmalı. 
Atalarımız “Tarih Tekerrürden İbarettir” demişler.
Habil ile Kabil arasında geçmişte yapılan mücadelenin bugünde devam ettiği bilincinde olmalı.
Geçmişte yaşanan olaylar ile bugün arasında bağlantı kurabilmeli. Örneğin Firavun Döneminde piramitler inşa edilirken taşların altında ezilerek ölenler ile bugünkü kapitalist sömürü aracı olan kredi kartının borcu altında ezilerek ölenler arasındaki benzerlik ve farkı anlayabilecek düzeyde olmalı. Buradaki şah, vezir, kale, fil, at ve piyonlar kimlerdir?
4-    Rakip yarışmacıların ülkemizle ilgili iç ve dış planları, ülkemizdeki güncel gündem maddeleri ile ilgili asgari düzeyde bilgi sahibi olmalı. Bir kısım örnekler:
a)    Ülkemiz Katar krizi ile ekonomik abluka altına alınmaya çalışılırken buradaki piyonlar kimlerdir?
b)    Uluslararası yarışma organizatörlerinin Ankara’da başlayıp İstanbul’da bitirmeyi düşündükleri Adalet ismindeki Satranç Turnuvasındaki at, fil ve piyonlar kimlerdir?
c)    PKK-FETÖ terör örgütlerine yardım ve yataklık yapan fil ve atlar nerede beslenmektedir?
d)    Fırat Kalkanı Operasyonu ile Suriye’de emin adımlarla ilerleyen ordumuzun Kürt Devleti Kurulmasını önlemek için Menbiç ve Rakka’da yapmayı planladığı muhtemel operasyonlarda YPG’nin rolü ve kimlerden silah ve lojistik destek aldıkları konusunda Şah, Vezir, Kale, Fil, At ve Piyonların kim olduklarını ve rollerini analiz edebilecek yeteneğe sahip olmak. 
e)    Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli sığınmacılar ile halkımızı karşı karşıya getirmek isteyen piyonlar kimlerdir? Piyonlara destek veren fil ve atlar nerede saklanmaktadır? Sakarya’da vahşice katledilen hamile Suriyeli kadın ile 10 aylık çocuğunun bu oyundaki yeri ve durumu nedir.? Kale’yi kim ele geçirmeye çalışmaktadır?
5-    Sağlam bir karaktere sahip olmak. 
Fecr Suresi 27. Ayette belirtildiği üzere “Ey mutmain olan nefs” ‘de kastedilen yani Allah'a ulaşmayı dilemiş emmare, levvame, mülhime kademelerine ulaşmış, sonra onları aşarak, mutmain olmuş nefs sahibi olmalı.
Kısaca yarışmanın finali sırasında kendisine teklif edilecek rüşvet ile Ülkesinin çıkarlarını satmayacak ya da ölüm tehditleri karşısında korkmayacak karekterde olmalı.
6-    Teknolojiyi takip etmeli ama onun kölesi olmamalı.
Örneğin: Elektrikler kesildiğinde oyuna bilgisayar üzerinden değil, manuel olarak devam edebilecek becerilere sahip olmalı.
Autocad çizim proğramı olmadığında elle, silah olmadığında kılıçla mücadeleye devam edebilmeli.
Oyun kurma taktiklerini dışarıdan ithal fikirlerle değil, kendisi orijinal olarak geliştirmeli. 
Şah ve Vezirine güvenip, At ve Fil’ini oyun sırasında feda etmemeli. Yani sanaliyeşmeye önem verirken diğer yandan tarım ve hayvancılığı ikinci plana atmamalı.
7-    Karşısında kadın rakipleri olma ihtimaline karşı onların davranış, düşünme ve eylem planları ile ilgili bilgi sahibi olmalı. Aksi halde oyuna başlamadan mağlup olacağı bilincinde olmalı.
Kadınlar erkek oyuncuda 4 şeye bakar. Maddiyat, Güç, Romantizm ve Kariyer.
Ayrıca erkek oyunun daha çok genel gidişatına bakarken, kadınlar oyunun bütün detaylarını aklında tutabilir. Ve hiç beklemediğiniz ve ummadığınız bir anda sizi mat edebilir. Bu yüzden her zaman tedbirli olmalıdır. Özelikle oyun kurma esnasında, kadın oyuncuların güzellik ve cazibesine kapılıp, boş boğazlık etmeyecek bilinçte olmalıdır.
8-    Diğer yarışmacıların nazarlı bakışlarından korunmak için gerekli manevi tedbirlerle ve dualarla donanmış olmalı. 
Hadisi Şerifte “Göz değmesi haktır. Nazar deveyi kazana, insanı da kabre girdirir.”[Keşfü’l-Hafâ, 2: 76 (Ebû Naim’den naklen)]
9-    Yarışma sırasında kendisine verilen çipli kimlik kartları ile oyunun her anının oyunu oynatanların kontrolü altında devam ettiği bilincinde olmalı. 
Ön elemeleri geçip, kendi stratejileri ile finalde oyun kurmaya kalktığı takdirde, en son 1920 yıllarındaki hileler ile yarışma dışı bırakıldığını unutmayarak, satranç taşlarını yerinden oynatan çipli komutun devre dışı bırakılabileceğini hesap edip, oyuna korkmadan manuel gücü ile devam edebilmeli.
10-     Çok çalışmalı. Sünnetullah kafir mümin ayırt etmeksizin çalışanın yanındadır.
Ayeti Kerimede “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.” Bakara 153.
11-     Rakiplerinin günün şartlarına uygun savunma ve hücum konusundaki hazırlıklarına karşı onlar için kuvvet hazırlamalı. 
Enfal Suresi 60. Ayeti Kerimede “Onlara karşı kuvvetiniz (gücünüz) ne kadar yeterse savaş için beslenen atlardan hazırlayın! Onunla Allah'ın düşmanlarını ve sizin düşmanlarınızı ve onlardan başka diğerlerini korkutun.” 
Hadid Suresi 25. Ayeti Kerimede “Biz demiri de indirdik ki onda büyük bir kuvvet ve insanlar için faydalar vardır.”

Haber: Durmuş BAYSAL
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.