Van Tuşba'da  Dolkan ve Sürme aileleri Barıştırıldı

Van Tuşba'da Dolkan ve Sürme aileleri Barıştırıldı

Vanın Tuşba İlçesinde Yıllardır 2 aile arasındaki husumetlik bitti. Tuşba İlçe Kaymakamı ile Tuşba Belediye Başkanının Devreye girmesiyle Dolkan ile Sürme Aİleleri Barıştırıldı. İki Ailede İftarda Yanyana Gelerek İftarlarını Açtılar ..

Van merkezine bağlı Tuşba ilçesinde aralarında husumet bulunan Dolkan ve Sürme aileleri, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı ve Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin girişimiyle barış sofrasında bir araya gelerek iftarlarını açtı.
İlçenin Özkaynak mahallesinde düzenlenen yemeğe Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgenaral Abdullah Barutçu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Tuşba İlçe Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, ve Tuşba ilçesi kamu kurum müdürleri ve mahalleli katıldı. Barış yemeğinde okunan Kur’an-ı Kerimin ardından bir konuşma yapan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, ”Çok değerli Özkaynak sakinleri, bu gün hayır için toplanmış bulunuyoruz. Evveli rahmet, ortası mağfiret son on günü cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif’in ilk on gününü idrak ettik, dolu dolu yaşadık. İkinci on gününe girmiş bulunmaktayız. Rabbimiz mahşer günü kevser havuzu başında efendimizin bayrağı altında, onun sancağı altında cümlemizi haşır ve cem eylesin bir araya getirsin inşallah. Peygamber Efendimiz (SAV) çeşitli vesilelerle bize bildiriyor. Her şeyden önce bu ay Kur’an ayıdır. Tövbelerin kabul olduğu aydır. Cennet kapılarının açık olduğu aydır. Cehennem kapılarının kapandığı aydır. Bu ayda barışın mahallemize ilçemize bölgemize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyoruz” dedi.
Bir konuşma yapan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, şunları söyledi: ”Çok değerli Özkaynak mahallesi sakinleri. Üç kıymetli hocamız ve başta sayın müftümüzle bu barışın bu güzel günün, Ramazan ayının mağfiret ayına denk gelecek şekilde, bu güzel mahallede inşallah hepimiz Rabbimin huzurunda ve özelikle bu ayda tarihe güzel şahitlikler yapıyoruz. 1.5 yıl önce istenmeyen bir olay meydana geldi. Hamdolsun olaydan sonra kanaat önderleri, toplumun büyükleri, vazifelerini hiç aksatmadan, zamanında yerine getirdi. Çok şükür bu gün bu barışı huzurunuzda gerçekleştiriyoruz. Biz mümin ve Müslüman olarak şuna inanıyoruz. Bir dakika intikam için, milyonlar dakika hem kalbi sıkıntı hem hapis azabını çektirir ve maktulun akrabasına dahi intikam endişesiyle ve karşısında düşmanın düşünmesiyle hayatın lezzetini ve ömrünün zevkini kaçırır. Hem korku hem hiddet azabını çektiriyor. Bunun tek bir çaresi var oda Kur’anın emrettiği hak hakikat, maslahat insaniyet ve İslamiyetin gereği olan barıştır. Biz inşallah barışı burada gerçekleştiriyoruz. Barışı sadece Allah rızası için ve gelecek nesiller huzuru ve bu gençlerin burada kardeşçe yaşaması için Allah’ın izniyle gerçekleştireceğiz.”
Tuşba İlçesi Kaymakamı Musa Sarı, barış sürecinde emeği olan kurum amirleri, belediye başkanı, kanat önderlerine teşekkür etti. Vali İbrahim Taşyapan, insanoğlunun kainatta en değerli varlık olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah bu kainatı yarattıktan sonra insanı yarattı. İnsanın emrine bütün kainatı verdi ona akıl verdi. Akıl insanoğlunun kendini diğer varlıklardan ayıran en üstün meziyetidir. Aynı zamanda bu akıl kendine sorumluluk yaratandır. Aklı kullanmak aklın gereğini yapmak akılla kainatı yönetmek akılla diğer varlıklara hükmetmek akılla insan arasına düzen kurmak aklın kullanılmasıyla alakalıdır. Dolayısıyla biz toplum olarak yaşıyoruz. İnsanlar birey olarak yaşayamıyor. Öyle olsaydı ne köyler, ne kasabalar ne de şehirler kurulurdu. Her kes dağ başında birer ev yapar otururdu." Herkesin birbirine olduğunu anlatan Taşyapan, şunları söyledi: "Dolayısıyla biz toplum olarak yaşamak zorundayız. Toplum olarak yaşamanın bir takım kuralları vardır. Bu kurallar toplumla yaşamanın olmasa olmaz şartlarıdır. Bu kurallar başta hukuk kuralları, örf adetler, gelenekler görenekler, dinimizin bize emrettiği kurallar bunlar hepsi insanoğlunun bir arada yaşamasında elzem olan kurallardır. Bu kurallara uymak toplumda kabul olunmayı gerektirir. Toplum kuralları bozan insanları kabul etmez. Buna bazen insan ceza verir bazen hukuk, bazen öf ve adet ceza verir. Bazen aile ceza verir bunun değişik ceza türleri vardır. Dolayısıyla insan olarak toplumdaki kurallara uymak zorundayız.”
Yapılan konuşmaların ardından iki ailenin büyükleri Van Müftüsü Nimetullah Arvas aracılığıyla Kuran-ı Kerimi öperek kucaklaştılar.
Ardından iki aileden 300 kişinin katılımıyla iftar açan mahalleli daha sonra aile büyüklerinin ellerini öperek birbirleriyle selamlaşarak barıştı.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Van merkezi Tuşba ilçesine bağlı Özkaynak köyünde N.D. isimli şahıs, 25 Şubat 2014 tarihinde akşam evine geldiğinde iddiaya göre, eşi N.D. (23) ile V.S. (42) isimli şahsı görünce av tüfeği ile ikisini vurmuş, şahıslar olay yerinde hayatını kaybetmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.