Vatandaş işbaşında! 7.8 milyar dolar satıldı

Vatandaş işbaşında! 7.8 milyar dolar satıldı

15 Temmuz’da TL’ye sahip çıkan vatandaş, Kuzey Irak referandumu ve vize krizinde de sahneye çıktı. Yerli yatırımcı iki haftalık sürede 7.8 milyar dolar sattı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimini tankların altına yatarak püskürten, bir yandan da kriz algısı yaratmak için büyük bir saldırıya maruz kalan Türk Lirası'na da yaklaşık 20 milyar dolar satarak adeta kalkan olan vatandaş, bir kez daha sahneye çıktı. Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılan gayrimeşru referandum ile birlikte artan jeopolitik risklere, ABD'yle yaşanan vize krizinin eklenmesiyle döviz piyasasında yükselen tansiyonu bir kez daha yerli yatırımcılar düşürdü.

1 GÜNDE 2 MİLYAR DOLAR SATIŞ

Yerli yatırımcıların 22 Eylül'de 224.2 milyar dolar olan bankalardaki döviz mevduatı, 10 Ekim itibarıyla 216.5 milyar dolara geriledi. Döviz hesaplarında yaklaşık iki haftalık sürede yaşanan azalış 7.8 milyar dolara ulaştı. ABD ile vize krizinin yaşanmasının ardından 9 Ekim'deki ilk işlem gününde yerli yatırımcılar bir günde yaklaşık 2.1 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Dolar o gün Asya piyasalarında 3.92 TL'yi aşarken, içeride de 3.61 TL'den 3.72 liraya çıkmıştı. 9 Ekim günü özellikle bireysel yatırımcıların yaptıkları satış dikkat çekti. Vatandaşın 6 Ekim'de 116 milyar 330 milyon dolar olan döviz hesabı, 9 Ekim'de 1 milyar 234 milyon dolar azalarak 115 milyar 96 milyon dolara indi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.