Dr. İlhami PEKTAŞ

Dr. İlhami PEKTAŞ

YABANCILAR ÜRETEN ŞİRKETLERİMİZİ SATIN ALIYOR.

Son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelerle Türkiye’deki şirketlerin değeri yabancılara göre bir hayli ucuzlamış görünüyor. Özellikle üretim ve ihracat yapan şirketlerimiz yabancıların gözdesi oldu.

En çok ilgi gören sektörler ise katma değerli üretim yapan ve üretiminin ciddi kısmını ihraç edebilen sektörler. Her türlü sanayi üretimi buna dahil ayrıca, gıda, bilişim, yazılım, enerji, sağlık ve perakende sektörü de ilgi görüyor. Yabancı yatırımcı, Türkiye inanılmaz ucuzladı, yüzde 60-90 arası ihracat yapan şirket satın alıp kapasite artırsam Dünya’ya sattığımda daha karlı olur düşüncesinde. Çünkü yabancı yatırımcı risk almak istemiyor.

Rekabet Kurulu, 2016 yılında 107 Türk şirketinin yabancı şirketler tarafından satın alınmasına izin verdi. 2016 satış miktarı 29.2 milyar TL. 2017 yılında ise yabancılar 47 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yaptı bu satışların değeri de 22.3 milyar TL.

Satın almalarda işlem sayısı bakımından öne çıkan ülkeler Almanya, ABD, Hollanda, Fransa, İspanya, Hindistan olurken, işlem hacmi bazında ise Almanya, Çin ve Katar üst sıralara çıktı.

Geçen yıl Eskişehir'de Hisarlar ve Ankara'da Erkunt Traktör Hintli firma tarafından, Elazığdaki Sezgin Motor Katarlılar, Pronet İsveçliler, Aras Kargo Avusturyalılar tarafından satın alınmış yada ortaklık yapısı kurulmuştu. Bu yılda Yabancılar Filli boya ve Ulusoy Elektrik şirketini satın almak için görüşüyorlar.

Önümüzdeki yıllarda da uluslararası yabancı yatırımcıların radarından ve takibinden kurtulamayacağız.

Neticede biz yerli ve milli marka üretim yapan şirketlerimizin sayısını artırmak için çırpınırken yerli ve milli şirketlerimiz de yabancı olmaya başladılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar