Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Miras önemli gerçekten de... Ne büyük kavgalar çıkıyor bu yüzden değil mi...

Önemsiz olsa kavga olur mu hiç... Kimisi bırakmak için, kimisi sahip olmak için kavga ediyor.

Bırakmak, yani çocuklarına miras bırakmak için biriktirmek insanın fıtratında olan bir şey... Fıtrat dedimse de iyi şey filan diye düşünmeyin. Çünkü fıtri davranış insanın kötü yanının tezahürünü de içerir. Zira mal insana sevdirilmiştir ama çoğu zaman da biriktirilmesi yerilmiştir. Sahip olmak isteyenler ise yine bir ömür boyu mirasın hesabını yapar. Hatta evlilikler ve boşanmalar bile miras merkezlidir. Miras helaldir elbette... Ama daha hayırlısı kendi elinle kazandığındır.

Bir de bu miras meselesine diğer taraftan bakalım; topluma iyi yetişmiş, sorumlu, derdi sadece kendisi olmayan, başka insanın, hatta insanlığın derdini dert edinen kimseleri miras bırakma gayretini düşünün.

Birincisi size ve topluma dert, ikincisi sadaka-i cariye... Yani kendisine dua eden hayırlı evlat. Birincisi hesabı sorulacak para ya da mal, bir diğeri öldükten sonra da sevabı devam eden ilim; Birincisi (çoğu zaman) şeytanın telkini, bir diğeri Allah ve rasulünün... Ama nedense hemen herkes birincisine talip...

Rahmetli Özdemir Bayraktar’ın bıraktığı miras ve sadaka-i cariyeyi düşünün… Bir de yakın geçmişte paylaşılamadığı için dağılan Türkiye’nin en büyük iki traktör üreticisinden birisi olan UZEL’i…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.