İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Yeni Zellanda Teröristinin Silahından Çıkanlar ve İSKENDER BEY KİMDİR?

İSKENDER BEY KİMDİR?
Yeni Zellanda Katili bize tarih öğretmeye devam ediyor. Tarih böyle bir şeydir, kaçmaya çalıştıkça sizi kovalar ve bu sizin geçmişinizdir, inkar etmeniz onun yok olduğu anlamına gelmez. Ben sizdenim demenizle sizden olunmaz. Bu nedenle tarihimizi gerçek anlamda öğrenmeliyiz. Zaferlerimiz kadar hezimetlerimiz, kahramanlarımız kadar hainlerimizi, kendimiz kadar düşmanımızı da öğrenmeliyiz. Üstelik bu anlatım masal tadında değil, gerekirse kabus tadında vermeliyiz. "Bir Türk Dünyaya Bedel" sözüyle hamaset pompalama değil, "Çalışan, mücadele eden kazanır" gerçekçiliği ile anlatmalıyız. Yoksa bir gün kaçtıklarımız bizim kabusumuz olur.

Şimdi katilin silahının üzerinde yazılmış olan İskender Bey Kimdir ve neden önemlidir biraz da onu anlatalım:
Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Balkanlarda fetihler yapmaktadır. Bu fetihler sırasında Arnavutluk da alınır. Fakat 1432 yılında Arnavutluk'ta çeşitli isyanlar çıkar. Osmanlı Devleti bu isyanları bastırır ve Osmanlı hakimiyetini tanıyan Arnavutluk lideri Yani (Jan) Kastriyato, bağlılığının kanıtı olarak oğullarını Osmanlılara rehin olarak verir. 

Bu çocuklardan en küçüğü olan İskender Bey sağ kalmış, diğerleri ölmüştür. İskender Bey'in Hristiyanlık ismi Jarj'dur. Müslümanlaştırıldığı için İskender ismi verilmiştir. Batı kaynaklarında Scanderbeg (Skandarbeg) şeklinde de geçer.

Arnavutlar tarafından millî kahraman olarak tanınan İskender Bey Arnavutluk’un ünlü Kastriyota ailesine mensuptur. Arnavutların en önemli beyi olarak kabul edildiği gibi, heykeli Arnavutluktadır. 

Osmanlı sarayında ve Enderun'da yetişmiş, İslam'ı öğrenmiş, Türk savaş tekniğini öğrenmiştir. Yani tam bir Türk ve müslüman gibi yetişmiştir. 

Babası Yani ölünce İskender Bey, babasının topraklarına hakim olmak için kaçtı. Aslında babasının topraklarının bir kısmı İskender Bey'e tımar olarak da verilmiştir. Babasının tüm topraklarının verilmemesi onun belki de kaçmasına neden olmuştur. Bu kaçış aslında İskender'in Osmanlılara yaptığı ilk zarar olmuştur. Çünkü onun Morava muharebesinden kaçması Osmanlıların bu savaşı kaybetmelerine de neden olmuştur. İskender Bey, sahte bir fermanla Kroya (Akçahisar) kalesine gitti ve bu kaleyi ele geçirerek içerdeki askerleri öldürdü. Artık İskender Bey isyan etmiş ve tekrar Hristiyanlığa dönerek irtidat etmiştir. Osmanlı kaynakları Hain İskender diye bahsederler.
ll. Murat, Kroya kalesini kuşattı. Fakat bu sırada Jan Hunyadi'nin güçlü bir orduyla saldırıya geçtiği haberi alınınca kuşatma kaldırıldı. Osmanlı Devleti'nin kuşatmayı kaldırması İskender'in başarısı olarak görüldü ve Hristiyan dünyası içerisinde bir kahraman olarak karşılandı. 

Tabi ki İskender Bey'in babasının hakimiyet sahasına talip olması tüm Arnavut Beylerin hoşuna gitmeyecek, onların da Osmanlı etrafında birleşmesine yol açacaktır. Çünkü İskender Bey'in talep ettiği topraklar onların da istediği topraklardı. 

İskender, bölgede destek bulmak için Venedik, sonra Napoli ve diğer küçük devletçiklerin himeyisine giriyordu. Bu durum diğerlerinin İskender'e karşı Osmanlı'yı desteklemesine de yol açıyordu. 

Fatih döneminde de İsyanları devam etti. Kendisine karşı gönderilen ordunun komutanı Hamza Bey'in esir düşmesi İskender'in ününü artırdı. İskenderin Osmanlılara karşı askeri başarısının temelinde onun Osmanlılar tarafından yetişmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Şimdi bizim bilgilerimizi bize karşı kullanıyordu. İkender'in İsyanını bastırmak için Bizzat Fatih Arnavutluk seferine çıktı. Bunun üzerine İskender Papa'dan ve civar Hrisitiyan Devletlerden yardım istedi ama umduğunu bulunamadı. Bu sırada bir Venedik kalesi olan Leş’te bulunan İskender Bey 17 Ocak 1468’de burada öldü.

İskender isyanının bastırılmasından kısa bir süre sonra Arnavutluklar kitleler halined müslüman oldular. İskender olayı bize yetiştirdiğimiz insanların sırrımıza vakıf olan insanların bize nasıl ihanet edebileceklerini göstermesi bakımından önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.