Yeniden yapılan "Emek Sineması" üzerine gecikmiş bir yazı.!

Yeniden yapılan "Emek Sineması" üzerine gecikmiş bir yazı.!

İstanbul/Beyoğlu'ndaki târihî Emek Sineması'nın 1924 deki aslına uygun olarak yeniden yapılan binânın üst katına yerleştirilmesi titizlikle gerçekleştirildi.

İstanbul/Beyoğlu'ndaki târihî Emek Sineması'nın 1924 deki aslına uygun olarak yeniden yapılan binânın üst katına yerleştirilmesi titizlikle gerçekleştirildi.
Böylece yıkımdan önce sökülen süslemeleri yerine konulmuş oldu.
Her nedense yıkım kararını büyük yürüyüşlerle protesto edenler, târihî Emek Sineması'nın en az eskisi kadar güzel olduğunu gõrmelerine rağmen bunu dillendirmekden şiddedle kaçındılar.Bir kişi hâriç.!
O da Sayın Atillâ Dorsay...!

İçerisinde birde mason locasının bulunduğu Emek Sinemasının yıkılarak yeniden inşâasına karşı çıkan sinema eleştirmeni Atillâ Dorsay ne demişdi?Gazetesindeki sütûnunu terkederek;
"Emek yoksa,ben de yokum"..!
Daha sonra bakdı ki, yerine daha güzel ve iyisi yapıldı o zaman bağnazların aksine hakîkatı konuşarak; "Emeğinize saygı duyuyorum."demişdi.
Aktör Engin Cağlar'da buna benzer şeyler söylediyse de sesi fazlaca duyulmadı.
Şimdilerde çok katlı yapılan bu binâ
"Grand Pera"adı altında 25 yıllığına Kâmer İnşâat'ın işletmesinde..!

1993 yılında çok ciddî bir tadilâtdan geçmesine ve 2000 yılına gelindiğinde koltukları ve ses düzeni yenilenerek, modern sinemalarla yarışacak bir teknolojiye kavuşturulmasına rağmen istenilen randımanı veremediği ve masraflarını dahi karşılıyamadığı için 20 mayıs 2013 târihinde tamâmen yıkılmışdı.

1884'te mimâr Alexandre Vallaury tarâfından inşâ edilen ve ilk kez
"İstanbul Avcılar Kulübü"olarak açılan binâ daha sonra "Strangali'nin Rum Atletik Jimnastikhanesi,"ardından 1909'da
"Yeni Sirk" ondan sonrada"Tekerlekli Paten Pisti ve Eğlence Merkezi"ne
ev sâhibliği yapmışdı.
1918 yılında,"Yeni Tiyatro'",1924 sonlarına doğru da "Melek Sineması"adını almışdı.
1926 yılında ilk defâ düzenlendiği hâlde sonuçları itibâriyle iptal edilen güzellik yarışmasını sinemanın teşrifâtçısı Araksi Çetinyan kazanmışdı.
1940'larda binâ ve küllîyesi belediye tarâfından satın alınarak 1957'de Emekli Sandığı'na ihâle edilmişdi.
Emek Film'in de sâhibi olan Emekli sandığı yenilediği sinemanın adını o yıllarda "Emek Sineması"'olarak değiştirdi.
Şimdilerde inşâ edilen Emek Sineması,600 kişi kapasiteli, güneş ışığı alan,11 metre yüksekliğinde cam tavanlı,Haliç ve Beyoğlu manzaralı 1.250 m2'lik fuaye alanına sâhib bir nekân..!Ayrıca;
800 kişilik 8 yeni sinema salonu ve 150 kişilik teleskopik oturma düzenine sâhib tiyatro salonuyla birlikte, 2016'da Grand Pera'nın en üst katında hîzmete alındı.
Sonuç itibâriyle İstanbul'umuzun görülmeye değer güzel yerlerinden bir yer..! 
 

Yorum Haber: Yusuf Zabun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.