İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Yenizellanda Katilinin Silahından Çıkan Tarih ve Miloseviç

Aslında ortalama her Türk Miloseviç isimini bilir. l. Kosova Savaşında Sultan l. Murad'ı şehid eden kişi olarak öğrenmişizdir. Bu nedenle onun isminin silahtan çıkmasına şaşırmadık. Hatta Bosna-Hersek Savaşı sırasında Sırpların sürekli Kosova Savaşı intikamından bahsetmesi de bizi şaşırtmamıştı. Hatta Bosna Kasabı'nın adını da Milosevi olması tesadüfi değildi. 

Şimdi biraz da bu Miloseviç hakkında bilgi verelim:
Savaşın kızıştığı bir sırada Miloş Kobiloviç adında bir Sırp asilzadesi, askerler arasından kendisine yol açarak “Mühtedi olduğunu ve Padişah’a mühim bir şey söyleyeceğini” belirterek ilerledi. Padişah, yanına gelmesine izin verdi. Miloş, askerlerin arasından hızla ilerledi. Padişah’ın ayağına kapanır gibi yaparak hançerini Sultan’ın kalbine soktu. Sultan’ın yarası ağırdı. Fakat savaşın kaderini etkileyecek kararlar vermesine engel değildi. Savaşın bitimine kadar yaralı bir şekilde yönetti. Hatta, Sırp Kralı Lazar’ın idam edilmesini de emrettikten sonra canını verdi. 
Hristiyan kaynakları ise olayı böyle anlatmazlar. Sultanın çadırına kadar ilerlemeyi başaran ve bir yeminle birbirlerine bağlanan 12 cesur ve genç asilzadenin kahramanlıkları anlatılmaktadır. Efsanelerle ünlenen Miloş Obiliç, Türk hükümdarının çadırına kadar ulaştı ve onu, boynuna ve karnına sapladığı hançer darbeleri ile öldürdü. 
Osmanlı tarihçileri için Miloş bir katil olarak görülmesine rağmen, Sırplar için tabi ki bir kahramandır. Bundan dolayı Sırplar arasındaki en yaygın isim Miloş/Miloşeviç’tir. Osmanlı Padişah’ları arasında savaş meydanında şehit düşen tek Padişah l. Murat’tır. Bu olaydan sonra, Padişahların savaşlar sırasında öldürülmemesi için daha çok dikkat edilecek, hatta Padişah’la görüşecek olan yabancı kişiler, bundan sonra mabeyincilerin koluna girerek huzura alınacaktır. 

Padişah’ın cenazesi Bursa’ya getirilerek yaptırmış olduğu camiye gömüldü. Bu arada iç organları da Kosova’ya gömülerek üzerinde bir türbe yapıldı. Birçok kişi l. Murad’ın Kosova’da gömülü olduğunu sanır. Halbuki oradaki türbesinde iç organları gömülüdür.

ek
Miloseviç'in seçilmesi de çok önemli bir mesajdır. Yani sizin liderlerinizi en seçkin askerlerinin arasında dahi olsa öldürebiliriz denilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.