Yerine yenisi yapılacak olan AKM binâsının hatırlatdıkları..!

Yerine yenisi yapılacak olan AKM binâsının hatırlatdıkları..!

Eskiden“İstanbul Kültür Sarayı”diye adlandırılan bu günkü AKM binâsının 27 Kasım 1970’de anarşistler tarâfından yakılarak küle çevrildiğini bir çoğumuz bilmeyiz.

Eskiden“İstanbul Kültür Sarayı”diye adlandırılan bu günkü AKM binâsının 27 Kasım 1970’de anarşistler tarâfından yakılarak küle çevrildiğini bir çoğumuz bilmeyiz.
Yâda hatırlamak istemeyiz.

Arthur Miller’in"Câdı Kazanı” isimli oyunu sahnelenirken kundaklanması sonucu,Sultan IV. Murâd’ın eşyâlarıyla birlikde yandığını da...!
Bu gün "Reîs" tarâfından takdîmi yapılan binâ 2500-3000 kişi kapasiteli dev bir opera binâsı olacak.

Temeli 29 mayıs 1946 yılında atılan “İstanbul Kültür Sarayı” 23 yılda tamamlanabilmişdi.
İstanbul’un fethinin 494’üncü yıl dönümünde, 5.277 m2lik bir alanda” 10 milyon lira bedelle yedi yılda bitirilmesi planlandığı hâlde 23 yılda hemde 93 milyon liraya...!
Cumhûrbaşkanı Cevdet Sunay, Başbakan Süleymân Demirel, Meclis Başkanı Ferrûh Bozbeyli'nin huzûrlarıyla 12 nisan 1969'da açılan binâda ilk olarak Ferit Tüzün’ün “Çeşmebaşı Balesi” ile Giuseppe Verdi’nin ünlü eseri “Aida” sahnelenmişdi.Ancak;
Açılışından 585 gün sonra, 27 Kasım 1970’de yakıldı.
Sanatçılardan Nihat Akcan,Kerįm Afşar ve dekorcu Ahmet Aslan'ın anlatdıkları tüyler ürpertici .! 
Yağmur söndürme musluklarının 
ve telefonlarının çalışmadığı binâda çıkan yangının sabotaj sonucu olduğu anlaşılmışdı.
Bu güzelim millî serveti yakanlar bu günkü vatân ve millet düşmânlarının "ağa babaları" o günkü anarşistlerdi.Ne varki; 
O'nlar bu günkü hâinlerden farklıydılar.
Yalancıkdan da olsa, "bağımsız ve güçlü Türkiye" diye bağırıyorlardı.Bu günküler ise; bahse konu binânın duvarlarına "zulûm 1453'de başladı" yazacak kadar ihânet odaklıydılar.
Yâni kalkınan,büyüyen güçlü ülke istemeyen hatda nefret eden gayri millî unsurlar ..!
Bu günkü Büyük Türkiye, eskisinden çok farklı...!
23 yılda yapılan ve bilâhare kundaklanan binânın tamirâtının bile 8 yıl sürdüğü hesâbedilirse daha büyük ve modern olacak bu yapının kıymeti "Büyük Türkiye" açısından daha iyi anlaşılacakdır.
İşde sözümona yerli gezicilerin korkdukları da budur.Altı maddelik manifestoyla yapılmamasını istediklerini nasıl unuturuz?
AKM.binâsı onarımdan sonra bu defa “Atatürk Kültür Merkezi”adıyla 6 Ekim 1978’de hizmet vermeye başladıysa da randıman alınamadı.

Yangında Cüneyt Gökçer’in başrolde oynayacağı“IV. Murad” oyununun galası için,Topkapı Sarayı’ndan getirilerek İstanbul Kültür Sarayı’nda sergilenen Sultân IV.Murâd’ın kaftanı, kılıcı, entarisi, Kösem Sultân’a gönderdiği fermân ile İtalyan bir ressam tarâfından yapılan tablo ve hattat Hâfız Mehmed’in eseri olan kıymetli bir Kur’ân-ı Kerîm de yanarak yok olmuşdu.Bağdat Seferi’nde giydiği zırhda ise; hasar oluşmuşdu.

Taksim"de yapılması planlanan ve bu gün animasyonu gösterilen binâ Bakü"deki uzay ussüne benzer "Haydar Aliyev Kültür Merkezi" kadar haşmetli olacağı şüphesiz..!
Park sorunu olmayan,trafiği alta alınmış,dev ekranlarla dışarıya verilen görüntüler eşliğinde Taksim meydânı 2019'un ilk yarısında büyük bir görsel şõlene hâzırlanıyor.
Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun.
Kalın sağlıcakla...!

Yorum Haber: Yusuf Zabun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.