YERLİ VE MİLLİ KALKINMADA TÜLOMSAŞ ÖRNEĞİ

YERLİ VE MİLLİ KALKINMADA TÜLOMSAŞ ÖRNEĞİ

Tarım toplumları yerli sanayilerini kurmadıkları müddetçe, Batılı ülkelerin değneklerinin ucuyla yönetilen ülke olmaktan öteye çıkamazlar.

Tarım toplumları yerli sanayilerini kurmadıkları müddetçe, Batılı ülkelerin değneklerinin ucuyla yönetilen ülke olmaktan öteye çıkamazlar.

Biz ne zaman kendi imkânlarımızla sanayileşmeye kalktıysak, değneğin ucu gösterilmiş ve “Siz pahalı üretirsiniz, biz daha ucuza veririz” diyerek üretimler durdurulmuştur.

Bunları bilmeyen yok. Hatırlatma sebebim; bugün artık tarihimizin hiçbir döneminde yakalayamadığımız yerli ve milli kalkınmamızın başlamış olmasıdır.

Dış yahut iç baskılardan etkilenmeyecektir. Yıllardır “Bizden bir şey olmaz” ve “Toplu iğne bile üretemiyoruz” sözleriyle kendimizi kendimizden uzaklaştırdığımız yeter.

İşte savunma sanayimizin ve kalkınmamızın öncüleri olan ve dünyanın en büyük 100 şirketi arasına giren kuruluşlarımız.

Aselsan, Tusaş, Roketsan, Havelsan, İşbir, Aspilsan. Bu şirketlerin ekonomiye katkıları 10 milyar TL’yi aşmış durumda.

Hamdolsun bugün; “İş bilenin, kılıç kuşananın” sözünü sahiplenenler, yerli ve milli kalkınmada neler yaptığımızı gözler önüne sermektedirler.

Ve bu şirketlerin arasına, yerli-milli kalkınmaya 124 yıldır hizmet veren Tülomsaş da girmelidir. Tülomsaş’ın merkezi Eskişehir’de ve kuruluş tarihi 1894 senesidir.

Kuruluşundan itibaren İstiklal mücadelemizdeki silah aksamı başta olmak üzere, demiryolu işletmeciliğinde lokomotiften, vagona, vagondan modern raylı sistemlere kadar her türlü imalatı yapmaktadır.

Ayrıca ilk yerli otomobilimiz de burada üretilmiş ve yine “Bizden bir şey olmaz” diyenleri sükûtu hayale uğratmıştır.

Mesele “Arabayı yapmışız ama benzin koymayı unutmuşuz” diye dalga geçilecek kadar basit değildir. Bu husus ayrı bir yazı mevzuudur.

Eğer istenir ve gerekli destek verilirse, Tülomsaş da yukarıdaki milli şirketlerimizin seviyesine kısa sürede çıkabilir.

Tülomsaş (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.) olarak Ulaştırma Bakanlığına bağlı TCDD ortaklı bir şirkettir.

Bugün 1.541 kişinin çalıştığı 7 fabrika, 11 daireden müteşekkil, toplam 500.000 m2 alan üzerinde, 176.000 m2 kapalı, 324 m2 açık alan üzerine kurulu entegre bir tesistir.

Ana faaliyeti TCDD’nin lokomotif ve vagon ihtiyacını karşılamak olan Tülomsaş, çeşitli tipte lokomotif, demiryolu bakım aracı, yük vagonları, çeşitli tipte dizel motor, alternatör ve cer motoru üretim kapasitesiyle ağır sanayimize hizmet vermektedir.

Bugüne kadar 707 adet çeşitli tipte lokomotif ve 7.680 adet çeşitli tipte yük vagonu üretimi gerçekleştirilmiştir.

Lokomotif, vagon ve motor imalatında, ray otobüsleri ve hafif raylı sistem (HRS) araçları imalatında, “Savunma Sanayi Araç ve Gereçleri” imalatı ile diğer demiryolu araç ve gereçleri üretiminde bir dünya markası olarak kendi pazarında söz sahibi olabilecek kapasiteye sahiptir.

Kaynak : Hüseyin Öztürk

Resimde Tülomsaş ve Tübitak tarafından geliştirilen E1000 Elektrikli Manevra Lokomotifi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.