YERLİ VE MİLLİ MARKA İHA VE SİHALARIMIZ

YERLİ VE MİLLİ MARKA İHA VE SİHALARIMIZ

Yerli imkanlarla üretilen insansız hava aracımız Bayraktar, resmi olarak ilk uçuşlarına 2009 yılında başladı.

Dr. İlhami Pektaş

Yerli imkanlarla üretilen insansız hava aracımız Bayraktar, resmi olarak ilk uçuşlarına 2009 yılında başladı.

Bayraktar İHA'lar, uçuş otomasyon ve performansıyla, kendi sınıfında dünyanın en gelişmiş sistemi olma özelliğini taşıyor.

Yaklaşık 13 bin 300 metreden uçabilecek jet motorlu İHA, saatte 850 kilometre hıza çıkabilecek şekilde tasarlanıyor. Havada kalma süresi 24 saati bulan, 27 bin 30 feet irtifa rekoruna sahip Bayraktar TB2, 100 kilogram yük taşıyabiliyor.

Havada kalma süresi 27 saati bulan, 27 bin 30 feet irtifa rekoruna sahip Bayraktar TB2, 100 kilogram yük taşıyabiliyor. Üzerindeki sensörlerle gece ve gündüz faaliyet gösterebiliyor. Bayraktar-İHA, 150 km çapında bir alanda kontrol edilebiliyor ve Roketsan’ın geliştirdiği lazer güdümlü anti tank füzesi (8 km menzilli) ile hedefini %100 isabetle vurma özelliğine sahiptir.

Silahlı ve keşif amaçlı Bayraktar TB2 sayısı 34’ü TSK’da, 6’sı Emniyet Genel Müdürlüğünde, 6’sı Jandarma Genel Komutanlığında olmak üzere toplam 46’ İHA var ama sayıları giderek artıyor.

Yerli SİHA üretiminde Baykar üretimi TB2, TUSAŞ imalatı Anka ve Vestel Savunma üretimi Karayel yerli İHA’lar olarak öne çıkıyor. Ayrıca İHA’ların görüntü birimlerini üreten ASELSAN, motor üreten TEİ, Roketlerini üreten ROKETSAN ve otomatik iniş kalkış birimlerini üreten METEKSAN firmaları da Türkiye’de İHA üretimini bir üst seviyeye taşıyan firmalar arasında.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.