Ağrı Rehber-Der Eğitim sistemi içinde eğitimi barındırmıyor
Rehber-Der Eğitim Komisyonu Başkanı Sadık Sosan, bu şekilde bir eğitimin yaşam kalitesini daha yükselteceği ve toplum içerisinde sosyal-siyasal sorunları azami seviyelere düşüreceğini söyledi.
Eğitim-öğretim sisteminin değerler üzerine kurulması gerektiğini belirten Rehber-Der Eğitim Komisyonu Başkanı Sadık Sosan, bu şekilde bir eğitimin yaşam kalitesini daha yükselteceği ve toplum içerisinde sosyal-siyasal sorunları azami seviyelere düşüreceğini söyledi.
Rehber-Der Eğitim Komisyonu Başkanı Sadık Sosan, eğitim sisteminin değerler üzerine yapılması gerektiğini ve öğrencilerin ailelerinden aldıkları değerlerin bazı idareciler tarafından küçümsendiği veya hafife alındığını, bu tür idareciler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasının halkın faydasına olacağını belirtti.
"Eğitim sistemi içinde eğitimi barındırmıyor"
Eğitim sisteminin içinde eğitimi barındırmadığını vurgulayan Sosan, "Eğitim-öğretim ve öğrenme birbiri ile iç içe olan kavramlardır. Eğitim ve öğretimin amacı öğrenmeyi sağlamaktır. Eğitim kavramı öğretim kavramına göre daha geniş kapsamlı bir kavramdır. Tüm öğretim faaliyetleri aynı zamanda eğitim faaliyetidir de. Ancak tüm eğitim faaliyetleri öğretim faaliyeti değildir. Planlı olmayan bireylerin davranışlarını değiştirme veya geliştirmeye yönelik faaliyetlerle de bireyler eğitilebilir. Eğitim ile birlikte toplumsal değerleri özümsemiş bireyler, öğretim sayesinde elde ettikleri bilgilerle hayat boyu karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden daha rahat gelebilirler. Ve hayatlarını tek başlarına devam ettirme yetenekleri daha güçlü olur." dedi.
"Eğitim ve öğretim seviyesi yüksek halkların sosyal-siyasal sorunları azdır"
Eğitim seviyesi düşük olan insanların öğretim seviyeleri yüksek olmasına rağmen suça bulaştıklarını belirten Sadık Sosan, "Aslında insanı insan yapan özellikler eğitim yolu ile kazanılır. Eğitimli ve öğrenim düzeyi yüksek bir halk tabiî ki yaşam kalitesi daha yüksek ve sosyal-siyasal sorunları az bir halk olacaktır. Bu nedenle eğitim ve öğretim ikisi de mümkün mertebe bireylere eşit şekilde verilmelidir. Birine fazla bir diğerine eksik yoğunlaşılırsa birey bir yönü zayıf yetişmiş olacaktır. Dolayısıyla bireyin ileriki yaşantısında kendisi ve ilişki içerisinde olduğu çevresi ile ilgili sorun ve sıkıntılar yaşaması muhtemeldir. Şuanda Devletin ve özel eğitim-öğretim kurumlarının çoğunda, öğrenci velilerinde önceliğinde hiç şüphesiz eğitimden çok öğretim öncelenmektedir. Bu da maalesef öğretim seviyesi yüksek insanlarda da suça bulaşma oranının ciddi seviyelerde olmasına sebep olmaktadır." şeklinde konuştu.
"Halkın değerlerini benimsemeyen yöneticilere yönelik tedbir alınmalı"
Değerler eğitiminin öncelenmesi gerektiğine dikkat çeken Sadık Sosan, "Hiç şüphesiz devletin ve özel eğitim kurumlarında öğrencilerin ahlaki eğitimlerini de öğretim kadar önemseyen öğretmenler azımsanmayacak ölçüde vardır. Ama sistemin ve velilerin genel itibari ile bu konuda durdukları yer sağlıklı değildir. Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin hem kültür seviyeleri yüksek ve hem de ahlaki değerlerine bağlı toplum içerisinde örneklik teşkil edecek hayırlı bireyler olmasını istiyorsak eğitim sisteminin öğretmenlerin ve velilerin yetiştirdikleri çocuklar için uzun yıllardır ihmal edilmiş değerler eğitimini acilen öncelemeleri gerekmektedir. Bu alanda en önemli hususta devletin ve özel kurumlarının idarecileri bu halkın manevi değerlerine bağlı bireylerden oluşması da en önemli hususlardandır. Üzülerek belirtelim ki bazı eğitim ve öğretim kurumların idarecileri öğrencilerin ailelerinden aldıkları değer eğitimini küçümseyen, alaya ve hafife alan söylem ve tavırlar içerisindedirler. Böylelerinin tespit edilip biran önce idareci yetkilerinden ya mahrum edilmeleri veyahut bu yanlışlarından vazgeçirilmeleri halkımızın yararını olacaktır. Değerlerin yetişmiş gençlikte maalesef zayıf olmasından dolayı yetişkinler olarak hepimiz muzdaripiz. Biran önce bu yanlıştan hepimizin dönmesi elzemdir." diye konuştu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)