Aslankuyruğu (Leonurus cardiaca) bitkisinin kültür çalışması...

Kurak koşullarda bile 10 dönümde 400-600kg bal verimi olması bakımından ayrıca arılar kendine mıknatıs gibi çekmesi bakımından doğada kendiliğinden yetişen aslankuyruğu bitkisinin arıcılık sektörü için çok önemli bir bitki olduğunu daha önceki paylaşımlarda dile getirmiştim...

Leonurus cinsinden 4 tür ülkemizde bulunmaktadır. Leonurus cardiaca türü daha çok Avrupa menşeli türü olup Marmara bölgesinde Trakya topraklarında bulunmaktadır.

Çok yıllık otsu bir bitkidir. 7-8 yıl ömrü vardır. Kökten yeşerdikten 100 gün sonra ilk çiçeklerini açar ve Ağustos ayı sonuna kadar çiçek açar.

aslankuyrugu-leonurus-cardiaca-bitkisinin-kultur-calismasi.jpg

Bu saksıda tohumun çimlenme şartlarını araştırıyorum. Yaptığım çalışmalar ile tohumun çimlenmesi için torf gibi kabuk tutmayan yumuşak toprak gerektirdiğini anladım. Saksıdaki gibi bahçe toprağında çıkması için toprak kazılmış(kabartılmış) olmalı. 20 kök fide çıkmayı başardı.

Tabi araştırmalarım bu kadar ile kalmayacak. Ayrıca melezleme çalışması ile daha fazla dallanma ve çiçeklenme gösteren hibrit türünü de elde etmeye çalışacağım. Bunun için Kafkasya’ya özgü olan beş aslankuyruğu (Leonurus quinquelobatus) türünün de tohumları elimde mevcut.

Leonurus çimlenip ilk yaprağı çıkardıktan sonra hızlı gelişim gösteriyor. İlk yapraklar daha çok ebegümeci bitkisini andırıyor olsa da çiçeklerini üstünde açacak olan sap kısımlarındaki yapraklar ördek ayağı gibi olmaktadır.

aslankuyrugu-leonurus-cardiaca-bitkisinin-kultur-calismasi-001.jpg

Saksıda ayrıca Trabzon hurması da tohumdan çıktı ki onun da yüksek bal verimi olduğu söyleniyor.

Diğer saksıda ise çelikten yetiştirdiğim Ilgın fidelerim var. O saksıda da geçen sene bahçede toprağa düşmüş tohumdan Agastache foeniculum çıkmış. Agastache türü Amerika kıtasına özgü olan bir türdür. Agastache sulama şartı ile dünyanın en fazla bal üreten bitkisidir. 10 dönüm alanda 1900-3000 kg potansiyeli olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Tohumlarını kaybetmeyecek şekilde onları da elimde tutuyorum. Kurak koşullarda ne yazık ki bitki dayanıksız. 4 gün sulanmadığında strese girer ve çiçekleri nektar üretimi azaltır. Temmuz ayında sulanmadığı vakit 10 gün içinde kurumaktadır.

Yapılan çalışmada Agastache türü arıları kendine mıknatıs gibi çektiği hatta faselya ile agastache aynı anda açtığı vakit arılar faselyada çalışmayı bıraktığı görülmüştür. Fakat bu konuda agastache türü lider değildir. Yapılan başka bir çalışmada Leonurus türü arıları agastache türüne göre daha çok çektiği görülmüştür.

Hem kuraklığa dayanıklılık hem de arılar çekmesi bakımından Leonurus türü ülkemize en uygun bir arı bitkisidir. Leonurus türüne yurt dışında “Honeyweed” yani “Balotu” denilmesi de boşuna değil.

Ne yazık değeri bilinmeyen bu bitki ayrıca aromatik tıbbi bir bitkidir. Kadınsal sorunlara, kan dolaşımına ve kalbe iyi gelmektedir. Latince ismindeki “cardiaca” bu yüzden verilmiştir. Ayrıca kadınsal sorunlara iyi geldiği için ismi “Motherwort” yani “Anaotu” olarak adlandırılmıştır.

Bitkinin kendisi gibi balı da aynı özellikleri taşımaktadır.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu türü arıcılık endüstrisine kazandırmak gerekliliğini gördüm. Bunun için çalışıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.