ATMACA gemisavar füzesi, Türk Deniz Kuvvetlerine güç katacak

ATMACA gemisavar füzesi, Türk Deniz Kuvvetlerine güç katacak

Türkiye’nin ilk milli deniz füzesi olman Atmaca, Deniz Kuvvetleri’nin MİLGEM gemi platformlarında gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacına yönelik kullanılacak.

Atmaca füzelerinin seri üretimleri ROKETSAN, atış kontrol sistemi ile gerekli donanım ve yedek malzemelerinin üretimleri ise ASELSAN tarafından gerçekleştiriliyor. Üretilen sistemler MİLGEM Milli Gemi Platformuna entegre edilecek.

Atmaca, denizde asgari 200 km uzaklıktaki hedeflere karşı kullanılacak.

Roketsan tarafından geliştirilen ve günümüz teknolojisinin kazanımlarını bünyesinde barındıran ATMACA Gemisavar Füzesi, gerçekleştirilen atış testinde hedefi başarıyla imha etmesinin ardından envantere girmek için hazır. Uzun menzili, düşük izi ve yüksek hedef vuruş hassasiyeti ile modern donanma platformlarına güç katacak ATMACA’nın, 2021 yılının ikinci yarısında Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi hedefleniyor.

atmaca-gemisavar-fuzesi-turk-deniz-kuvvetlerine-guc-katacak.png

İlk uçuşlu testi 2016 yılında gerçekleştirilen ATMACA, geliştirme dönemi boyunca atış testlerini başarıyla tamamladı. 29 Ekim 2018’de, seri üretim sözleşmesi imzalanan ATMACA’nın, su üstü platform üzerinden gerçekleştirilen ilk atış testi ise 2019’un Kasım ayında TCG Kınalıada’dan yapıldı. Son olarak 2021’in Haziran ayında canlı harp başlıklı konfigürasyonu ile icra edilen testte de ATMACA gemi hedefi başarı ile imha etti. Ürün kalifikasyon testleri başarıyla tamamlanan ATMACA, seri üretim için hazır hale getirildi ve yakın dönemde Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterinde yerini alacak.

Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.

atmaca-gemisavar-fuzesi-turk-deniz-kuvvetlerine-guc-katacak-001.png

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri bağı (data link) yer alıyor. Buna ek olarak görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da mevcut.

ATMACA, yapısal tasarımı ile de fark yaratıyor. Güdümlü mermi, gelişen teknolojiler doğrultusunda, ağırlığının azaltılması ve yapısal dayanımının artırılması için kompozit malzeme teknolojileri kullanılarak tasarlandı ve füzenin üretiminde, bu teknolojilerden azami ölçüde yararlanıldı.

Roketsan, gelecek dönemde, ATMACA’nın Kızılötesi Arayıcı Başlık, Dual Arayıcı Başlık gibi donanımlara sahip versiyonları ile kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefliyor. Öte yandan denizaltılardan ve dikey atım sistemlerinden atılabilecek versiyonları ile de platform çeşitliliği artırılacak. Roketsan, ATMACA’nın sahip olduğu yüksek millilik oranını gelecek dönemde daha da artırmak ve böylelikle dışa bağımlılığı azami seviyeye indirmek için çalışmalarına yüksek motivasyonla devam ediyor.

ATMACA’nın Teknik Özellikleri
Uzunluk 4,3 – 5,2 metre
Ağırlık < 750 kilogram
Menzil > 220 kilometre
Güdüm ANS* + KKS* + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre
Harp Başlığı Tipi Yüksek Patlayıcılı Parçacık Etkili, Penetrasyon Etkili
Harp Başlığı Ağırlığı 220 kilogram
Veribağı Hedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği
Arayıcı Başlık Aktif RF

*ANS: Ataletsel Navigasyon Sistemi
*KKS: Küresel Konumlama Sistemi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.