Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

(BÖLÜM 5)RÜŞVET ALIP VERMEK VE ARACILIK YAPMAK.

Rüşvet Alıp Vermek ve Aracılık Yapmak " Allah'ın laneti , rüşvet verenin ve rüşvet alanın üzerine olsun.(Tesniye kitabı bab 28 bölüm 17 )
Rüşvet ,bir menfaat ve maksadı elde etmek için verilen nakit ; bir hakkı iptal veya bâtılı kazanmak için verilen şeydir . Kelimenin çoğul biçimi " rişâ " dır . " Râşi " rüşvet veren , " Mürteşi " rüşvet alan , " Râiş " alan ile veren arasında elçilik yapan ve vasıta olan an lamına gelmektedir .

" İstirşâ " rüşvet istemek , " Müsterşi " rüşvet talep eden kimse anlamında kullanılmaktadır . Âlemlere ve âdemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz . Muhammed ( s.a.v. ) , bazı suçlara ve suçlulara bizzat lanet etmiş veya Cenab - ı Hakk'ın lanet ettiğini haber vermiştir .

Rüşvet almak ve vermek de bu suçların başında gelir . Bunun sebebi , rüşvetin halkın inanç ve ahlakında büyük tahribata yol açmasıdır . Rüşvet alıp vermek suçu , çok eski devirlere kadar uzanmaktadır . Geçmişteki ümmetler , bu günahı işleme leri sebebiyle uyarılmış bulunmaktadır . Ahd - i Atik'in ( Eski Ahid'in ) şu beyanı bu iddiamızın belgesini teşkil etmektedir : " Rüşvet , alimlerin gözlerini kör eder , doğru olanların kelamlarını eğriltir.(Tevrat,tesniye kitabı,bab 16,bölüm 19-20)

Hüküm verme mevkisinde bulunan hakimlerin , ic rai yetkiye sahip amirlerin , süfli bir menfaatin cazibesine kapılıp doğruluktan ayrılan memurların , ne gibi çalkan tilara ve ahlaki yıkımlara sebep oldukları , bu satırların kaleme alındığı sırada ayyuka çıkan İSKİ hadisesiyle bir defa daha anlaşılmış bulunmaktadır .

Para karşılığında elde edilen haksız menfaatler , esas hak sahiplerini mağdur etmekte ve mülkün temeli bulunan adalet sarsılmaktadır . Memleketin kalkınma sında kullanılacak tasarrufların ve " Beytülmâl " adı veri len devlet hazinesinin çarçur edilmesi , tarih boyunca birçok şikayete yol açmış bulunmaktadır .

Her devrin edipleri ve tarihçileri , yaşadıkları asrın yanlışlıklarını tenkit eden beyitler ve ibareler ile , o asrın ahlaki çökün tülerini dile getirmiş bulunmaktadırlar . Bunlardan birkaç beyitle mevzumuzu renklendirmek istiyoruz : Cennet'i almak olmaz akçe ile , Girmek olmaz behişte rüşveti ile.(fuzuli'ye aittir.)

Yarayan onlara rüşvetle yarar , İlm - ü irfanı ve salâhı kim arar ?(beytin şairi nebidir) Hadis - i şerif : " Allah , rüşvet verene ve verdiği hükümde rüşvet alana lanet etsin .(feyzül Kadir c,5s,268)
Resûlullah ( s.a.v. ) , bu hadis - i şeriflerinde , rüşvet vererek vazifelilerin ahlakını bozanların ve konulmuş hükümleri para karşılığında yanlış mecralara çevirenle rin Allah'ın rahmetinden uzaklaştırılacağını haber ver mektedir .

Ahiret sorumluluğuna imanı bulunan bir kimse , bu suçu nasıl işleyebilir ? Aldığı rüşvet sebebiyle , alnına yansıyacak kara leke ile Yüce Allah'ın huzuruna çıkma yı nasıl göze alabilir ? Hakkı olmayan bir malı üzerine tescil ettirerek , maşeri vicdanda töhmet altına girmeye ve bu cürmün mahcubiyeti ile halkın karşısına çıkmaya nasıl katlanabilir ? Kendini Allah ve Resulü'nün lanetine hedef yapan bir kimse , dünya ve ahirette nasıl felah bulabilir ? Memleketimizin iktisadiyatı ile birlikte genel ahlakı sarsılan bir adam , bu yaraları " para " ile sara maz ...

" Allah , rüşvet verene , rüşvet alana ve ikisinin ara sında elçilik yapana lanet etsin .(feyzül kadirc,5.s.268) Kötülükler sarmaşığa benzetilecek olursa , aracılık yapanlar da sırığa teşbih olunabilir .

Sarmaşığın boyunu yükseltebilmesi , dolandığı sırıkla mütenasiptir . Rüşvet alan ile veren , aracılık yapan kimse ile , maksatlarına kolayca erişmiş olurlar . Mazideki rezaleti dile getiren Naima Tarihi'nin şu ifadesi dikkat çekicidir : " Şeâmet - i rüşvet , tavk - lanet gibi boğazlarına takılıp kaldı .


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.