Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya cami oldu

Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya cami oldu

Yıllardır Bursanın iznik ilçesindeki Ayasofya camisi ortodoskalr tarafından kilise olarak kullanılmaktaydı . müslümanların uzun uğraşları sebebiyle cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğanın da verdiği sözle ayasofya camisi tekrar cami olarak geri döndü

Hristiyan alemi Ekümenik konsülünün, M.S. 325 yılında 1'inci, 787 yılında da 7'ncisini yaptığı İznik Ayasofya Kilisesi, Orhan Gazi'nin 1331'de İznik'i fethetmesiyle camiye çevrilmişti. Ayasofya, 684 yıl sonra 2011 yılında yeniden cami olarak ibadete açıldı. İznik'e gelen Ortodoks din adamları ve cemaati, Sahil Caddesi'nde Roma Dönemi'ne ait liman barınağının karşısında bulunan çay bahçesinde ayin düzenledi. 

Geçtiğimiz yıl "Senato Sarayı" olarak tanımlanan alanın 500 metre kadar doğusunda ve göl kıyısından yaklaşık 20 metre açıkta havadan gözlem sonucu bazilika bulunmuştu. Hristiyanlığın yasak olduğu yıllarda henüz 16 yaşında Romalı askerlerce öldürülerek Aziz olan Neophytos'un adını taşıyan bazilika, bugün Hristiyanların ziyaret alanı oldu. Bu arada, ayinin çay bahçesinde yapılması ise dikkat çekti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.