Faiz beklenen enflasyonun altında olamaz

Hiç kimse kendini kandırmasın. Politika faizi, beklenen enflasyonun altında olamaz. Uygulamaya kalkarsanız, ekonomiyi yüksek oranlı enflasyona sokarsınız. Israrcı olursanız, hiper enflasyon meydana gelir.

Dünyadaki, tüm merkez bankalarına bakınız. Enflasyon karşısında uygulanacak ilk politika, faizleri yükseltmektir. Ülkemizde, yüksek oranlı enflasyon var ve düşük faizde ısrar ediliyor. Sonucu herkes görüyor. Türkiye, yüksek oranlı enflasyon ile yaşıyor.

Beklenen enflasyonun altında, düşük faiz uygulamak, bankacılık sisteminde kaydi mevduat yaratıyor. Bankacılığın en önemli sorunlarından birisi kayden işlem yaratmaktır. Bu durum Swaplar ile yaratıldı. Mevduat bankacılığı ile yaratılıyor. Döviz tevdiat hesapları ile yaratılıyor. Bankalarda, kağıt üzerinde kayıtlı 227 milyar dolar mevcut değil. Bu miktar kağıt üzerinde yaratıldı.

Enflasyonun altında faiz uygulaması, yeni bir kaydi işlemin yaratılmasına neden oldu. Düşük faizli kredi alan işletmeler, döviz satın alıyor. Mevduat hesabı açıyor. Böylece, krediye bağlı mevduat ve varlık hesapları ortaya çıktı.

Beni takip edenler bilir. Böyle bir sonucun oluşacağını daha önceden yazmış idim. Aradan üç ay geçtikten sonra, işin farkına yeni varıldı. BDDK 15 milyon liranın üzerinde döviz mevduatı ya da varlığı olan işletmelere ''kredi verilmesini'' yasaklıyor.

Şu gerçeği herkes kabul etmelidir. İdari tedbirler ile ''fiyatlar'' kontrol altında tutulamaz. Ekonomi ile alakası olmayan sıradan insan, fiyat denilince, mal ve hizmet fiyatı anlıyor. Halbuki ekonomide, üretim faktörlerinin de fiyatı vardır.

Emeğin fiyatı ücret, Sermayenin fiyatı faizdir. Faktör fiyatlarına müdahale edildiği zaman, serbest piyasadan uzaklaşılır. Serbest piyasadan uzaklaşmak, ekonominin yeni dengeler aramasına neden oluyor. Piyasaya müdehale edildikçe, piyasa yeni dengeleri enflasyon ile kuruyor.

Çare bellidir;

Birincisi, ekonomik aktörlerin, serbest piyasa uygulanmasından taviz verilmeyeceğine dair GÜVEN kazanmaları gerekiyor.

İkincisi, hemen yarın, serbest piyasa ekonomisi kurallarına dönme şartı var. Altı aydan beri, sürekli serbest piyasa kurallarından uzaklaşılıyor.

Bu iki şart yerine getirildiği taktirde, 90 gün içerisinde, sistem düzelebilir. Uygulanmaz ise, kötüye gidiş hızlanarak devam edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.