“Fas Keçileri" ve Argan Ağacı.!!!

Fas’a özgü Argania ağaçlarının bilimsel adı Argania Spinosa.!!!
Gövdeleri oldukça dikenli, dalları eğri büğrü, yamru yumrudur.

Çok süslü, albenili ağaç sayılmazlar. 
Ancak, önemli bir özellikleri var. Dallarda tüneyen kuşlar gibi Fas keçileri de bu ağaçlarda tünüyorlar.

Nasıl çıkarlar, nasıl tünerler? Akıl sır ermiyor.! Serengetinin akbabaları şirîn- şirîneler gibi harîka fotograflar veriyorlar.

Seyrekde olsa ormanlık bölgelerde yaklaşık 20 milyon ağaç var.Esâsen bu ağaclar 1998 yılında unesco tarâfından "biyosfer rezervi" olarak tescîl edilmişdir.

Argan meyvelerine keçiler bayılıyor.
Dikenlerine aldırmadan incecik dallarda beslenen keçileri görenler hayretler içinde kalıyorlar.

Hâni ülkemizde bir deyim vardır yâ..!
"Uyuz oğlak değme pınardan su içmez" diye..!
İşde o hesâb Fas keçileri de yerde değil de kimsenin ayak basmadığı ağaç dallarında besleniyorlar.!

Bizim yerli keçiler ufak bir sıkıntıda mahsûr kalıp itfaiyeden yardım isterken "Fas Keçileri" incecik dallarında citit atıyorlar. Turist gurubları da selfi ve fotoğraflarla bu durumu kayda alıyorlar.

Meyveleri olgunlaşdığında çiftçilerce konulan yasak kaldırılıyor.
Ve keçilerin muhteşem görsel şölenleri başlıyor. Keçiler bu lezzetli meyveleri yerlerken, Fas"lı çiftçilerin ticâri iştâhları artıyor. Çünkü;
Bu ziyâfet argan yağı üretiminin daha birinci aşaması.!!!

Keçilerin sindirim sistemlerinden geçen meyve çekirdekleri, dışkılarından "boncuk arar gibi" toplanıyor. Sonra da zeytinyağı gibi sıkılarak yağı çıkarılıyor.
Bu yağ, oldukça kıymetli olup kozmetik sanâyinde kullanılmakda.!!!

Son yıllarda yapılan pazarlama faaliyetlerinin de katkısı ile ticâri değeri bir hayli artmış durumda.!

Lâkin bölgede keçi nüfusu artarken, Argania ağaçlarının azalıyor olması köylüleri korkutuyor.
Ağaçlar, Devletçe koruma altında olsalar da kaçak kesim nedeniyle durum ne yazık ki böyle.!!!

Bir zamanlar keçilerin, ormanlara zarar verdiği düşünülürken bunun böyle olmadığı kozmetik sektöründe kullanılan argan yağının Faslı keçiler sâyesinde üretilebildiği anlaşıldı.

Yağa geri dönersek, çekirdeklerin sıkılmasından elde edilen doğal bir ürün.! Ancak, keçilerin sindirim sisteminden geçen tohumlardan sıkılmaları şart.!

Tıpkı, ardıç ağacı tohumlarının "ardıç kuşları"nın sindirim sîsteminden geçmesi gibi.! Aksi hâlde verim alınamıyor.

Esansiyel yağ asitleri, antioksidanlar, A, C, E vitaminleri, polifenoller, linoleik asit, omega-6 ve steroller bakımından zengin olan argan yağı, akne, egzama, enfeksiyonlar ve sedef hastalığı dahil olmak yaşlanmaya bağlı hasarı önlemek veya tersine çevirmekde kullanılıyor.

Masaj yağı olarak kulkanılabildiği gibi oral yoldan alındığında postmenopozal kadınlarda cilt elastikiyetini artırdığı gözlemlenmis.

Argan yağı kuru, yıpranmış ve kırılmış saç ve tırnaklar ile kepek sorunlarında doğal bir tedâvi yolu.!!!

Fareler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda insülin direnciyle, obeziteye bağlı sağlık sorunlarına karşı koruma sağladığını ve tansiyonu düşürdüğünü göstermişdir.

Yağın terkibinde vücûdun serbest radikal sevîyelerini etkileyebilen antioksidanlar ve triterpenoidler vardır.
Bilindiği gibi serbest radikaller sonucu sağlıklı hücrenin mutasyona uğramasıyla kanser ve diğer kronik hastalıklara neden olabilir.
Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde prostat kanseri ve mesane kanseri, tümörleri ve diğer kanserli büyümeleri azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Argan yağıyla pişen yemeklerde sindirimi kolaylaşdırmak adına mide sularındaki pepsin konsantrasyonunu artıran organik bileşikler içerdiği belirlenmişdir.
Pepsinin, et, yumurta ve süt ürünlerinde bulunan proteinleri sindiren önemli bir enzim olduğu bilinmektedir.

Toksinlerin temizlenmesi adına yemeklere âz mikdarda argan yağı eklemek karaciğer fonksiyonlarını artırır. Hâ kezâ; 
Antiseptik özelliği sayesinde cilt yaralarında enfeksiyonları önleyip tedavi etmek adına doğrudan argan yağı sürmek faydalıdır.

"Argan Yağı" Fas"a özgü olarak bilindiği için kremler, losyonlar, serumlar, yüz maskeleri, şampuanlar ve yumuşatıcılar gibi çeşitli kişisel bakım ürünlerinin bileşenlerinde hep bu isim kullanılır. Kalın sağlıcakla.!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.