İSTİKLAL ŞAİRİ MEHMET AKİF ERSOY´UN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

İSTİKLAL ŞAİRİ MEHMET AKİF ERSOY´UN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy´u rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Toprakta gezen gölgeme toprak çekilinçe,

Günler şu heyulayı da, er geç, silecektir.

Rahmetle anılmak,ebediyet budur amma,

Sessiz yaşadım,kim beni,nerden bilecektir?

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy´u rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Mehmet Akif Ersoy Hayatı
Mehmet Akif Ersoy Hayatı Asıl ismi Ragif olan Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında Osmanlı’nın başkenti durumunda olan İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Annesinin ismi Emine Şefir, Babasının ismi de Tahir Efendidir. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un babası “İpekli Hoca” olarak da bilinmektedir.

Mehmet Akif Ersoy’un öğrenim hayatı
Mehmet Akif Ersoy’un Kısaca Hayatı Mehmet Akif Ersoy’un öğrenim hayatı Dini eğitimlerini babasından öğrenen Mehmet Akif, öğrenim hayatına Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başladı. Eğitime başladığında 4 yaşında olduğu belirtilen Mehmet Akif Ersoy, sonrasında ilkokula başladı ve babasından Arapça eğitimi aldı.

Sonrasında sırayla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İadisi ve Halkalı Baytar Mektebi’nde eğitimlerini sürdürdü. Mehmet Akif Ersoy hayatı boyunca öğrenmeyi ve araştırmayı seven biri olacağını daha öğrenim yıllarındayken belli etmişti. Mehmet Akif Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini öğrenmeyi başardı.

Okul yıllarında çok başarılı ve zeki bir öğrenci olan Mehmet Akif Ersoy, okul bittikten sonra şiire merak sarar.

Mehmet Akif Ersoy okulu bitirdikten sonra memur olarak çalışır. Ancak sonrasında bu görevinden ayrılır ve bir süre Edebiyat Öğretmenliği yapar.
Birinci Dünya Savaşı zamanında kendisine Arabistan’a gitmesi görevi verilen Mehmet Akif, Teşkilat-ı Mahususa’dan Kuşçubaşı Eşref ile birlikte bu görevi yerine getirmek için Arabistan’a gider. Mehmet Akif ve Kuşçubaşı Eşref’in Arabistan’da ki görevi İngilizlerin kışkırtması altında olan Arapların ayaklarını önlemek olur.

Mehmet Akif henüz Arabistan’dayken Çanakkale Savaşı’nı öğrenir ve bu savaşın ayrıntılarına kadar bilgi edinir. Milli duygularına hakim olamayan Akif, görevde olmasına rağmen Çanakkale ruhunu hisseder ve “Çanakkale Destanı” isimli muhteşem şiiri yazar.

Milli mücadele ile kazanılan zafer sonucu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1920 yılında Burdur’dan millet vekili olması istenilir ve Mehmet Akif onu kıramaz bu teklifi kabul eder.

Yarışmaya vatanımızın pek çok yerinden duygu yüklü mısraların olduğu şiirler gelmeye başlamıştı ancak bunun beraberinde ise Mehmet Akif bu yarışmaya katılmamış idi. Bu durum Mehmet Akif’e sorulduğunda alınan yanıt ise “Milli Marş kesinlikle para ile yazılmaz” cevabı alınmıştı. Bunun üzerine dostları arkadaşları bu yarışmaya katılmasını eğer kazanırsa bu yarışmadan kazanacağı parayı bir yerlere bağışlamasını salık verdiler ve bu şekilde Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmayı kabul etmiş oldu.

1921’de yapılacak olan bir yarışma için bir şiir yazmak ister. Ancak sonucunda ödül olduğunu öğrenince bu kararından vazgeçer. Sonrasında kendisine yöneltilen ısrarcı teklifleri geri çevirmeyen Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı kaleme alır ve bu şiiri mecliste okunduktan sonra büyük bir çoğunluk ile kabul edilir.

Siroz hastalığına yakalanan Mehmet Akif Ersoy 17 Haziran 1936 yılında hayatını kaybetmiştir.

Mehmet Akif ERSOY´un Eserleri

Safahat: Şiirlerini bu eserde bir araya getirilmiştir. Safahat yedi bölümden oluşmaktadır:
1. Safahat: (1911): Osmanlı toplumunun Meşrutiyet yıllarındaki durumunundan bahsetmektedir.
2. Süleymaniye Kürsüsünde: Osmanlı aydınları ile halk arasındaki ilişkiyi anlatmaktadır.
3. Hakkın Sesleri (1913): Her şiirin başında bir ayet yer almaktadır. Bu ayetler o zamanın toplumsal ve siyasi olaylarını aydınlatmakta olduğu bilinir.
4. Fatih Kürsüsünde (1914): Yeni kuşaklara mücadele ve çalışma ruhu kazandırmayı hedefleyen düşünceler yer almaktadır.

5. Hatıralar (1917): Her şiirin başında bir hadis yer alır. İslam birliği ülküsü vurgulanır.
6. Asım (1924): I. Dünya Savaşı’ndan tablolar yer almaktadır. İdeal gençlik tipini ortaya koyar.
7. Gölgeler (1933): Dini şiirler ve dörtlükler yer almaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.