Kalp hastalarına Sıcaklarda yaşam kurtaracak öneriler

Kalp hastalarına Sıcaklarda yaşam kurtaracak öneriler

Aşırı sıcak hava maruz kalan herkesi etkilediği gibi kalp rahatsızlıkları olanları bir kat daha kötü etkiliyor. Peki, kalp hastaları bu havalarda nelere ilgi etmeli? İşte cevabını haberimizde bulabilirsiniz…

Bunaltıcı sıcak havaları yaşam sürdüğümüz bu aylarda çocuğundan yaşlısına herkes amacıyla zor günler geçiyor. Genellikle de kalp rahatsızlıklarında büyük bir artış gözleniyor. Bunun sebebi beden sıcaklığının yükselmesine paralel olarak atar damar genişlemesi ve sonuçta kalp atışının anormal artışı. Kalbin anormal ritimde atışı yanında ölümcül rahatsızlıkları dahi getirebiliyor. Peki, beden sıcaklığını normal dengesinde tutabilmek amacıyla bizler ne yapabiliriz. Kalp Hastaları amacıyla sıcak havaların zararlı etkisinden korunmak amacıyla altın değerinde öneriler haberimizde.

Bol Su İçmek Birinci Şart

Yaz kış her mevsim bol su kullanımının lüzumluliği eksperlerce vurgulanıyor. Sıvı kısıtlaması oluşturulan kalp hastaları dışında günde en az 2 ila 3 litre arasında sıvı kullanımı terlemeye bağlı sıvı kayıbının yaşandığı bu zamanlarda yaşam kurtarıcı bir alışkanlık. Aşırı terleme ardından sıvı takviyesi olmaması durumunda bedentaki kanda bir azalma ortaya geliyor. Bu da çok güç sarf etme ile birlikte çok yorgunluk ve onunla da birlikte tansiyon düşüklüğü, şuur kayıbı, su kayıbı sonucunda böbrek yetmezliği vb. ciddi rahatsızlıklara çağrı çıkartıyor.

Spor yapar iken doğru saati seçmek ehemmiyetlidir.

Ayrıca spor yapacak olanların dışarıda serin saatlerde ya da klimalı kapalı spor salonlarında yapmaları öneriliyor ve spor sırasında da su kullanımı çok ehemmiyet verilmesi gerekiyor.

Çay ve Kahve kullanımına ilgi edilmeli. Ayran ve meyve suyu natural olması şartıyla tüketilebilir.

Sıvı ihtiyacını karşılamak amacıyla en uygun meşrubat su olmakla birlikte, ayran ve taze sıkılmış meyve suları gibi meşrubatler de tercih edilebilir. Ancak, bunların sayısını belirlerken, içlerindeki tuz ve şeker miktarlarına kesinlikle ilgi etmelidir. Sıvı kayıbını arttıracağı ve kafeinin uyarıcı özelliği sebebiyle kalp temposunu de artıracağı amacıyla çay ve kahve gibi meşrubatleri de olası olduğunca kısıtlanmalıdır.

Kullanılan ilaçlara çok ilgi edilmeli ve kesinlikle doktor kontrolünde alınmalıdır.

Sıcak havalarda sodyum ile potasyum gibi su ve elektrolitlerin kayıbı çok olur. Diüretik adı verdiği idrar söktürücü ilaçlar da su ve elektrolit kayıbına namacıyla olur. Dolayısıyla, yaz aylarında diüretik kullanan hastalarda su ve elektrolit kayıbı abartıya kaçabilir. Bu da, dolaşımı olumsuz bir biçimde etkileyeceği amacıyla beden sıcaklığının korunmasını zorlaştırır.

Ayrıca, kalp kasının ve başka kasların fonksiyonu amacıyla lüzumlu olan elektrolitlerin aşırı miktarda azalması sonucunda, sırasıyla, kalp ritim bozuklukları ve kas krampları görülebilir. Beta blokör adı verdiği ve kalbin hızlanmasıyla kuvvetli kasılmasını engel olan ilaçlar da dolaşım üzerindeki etkisi sebebiyle beden ısı ayarını bozabilir. Bu amaçla ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde alınmalı, sıcak havalarda su ve elektrolit kayıbını önlemek hedefiyle bol su içilmeli ve elektrolit kayıbının haline göre potasyumdan varlıklı meyveler tüketilmelidir.

Ayrıca kalp kapakçığında sorunu olup pıhtı riski olanların kullandıkları özel an sulandırıcı ilaçların dozu konusu ile ilgili bir doktora başvurmaları gerekiyor. Bunun sebebi sıcak havalarda sıvı kayıbı sebebiyle kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasıdır.

Soğuk Duştan ve Havuza, Denize ansızın atlamaktan uzak durmak gerekiyor.

Sıcak havalarda beden yüzeyine yakın atardamarlar genişler. Aniden soğuk suyla ilişki edildiğinde ise büzülme ortaya gelir. Vücut sıcaklığıyla su sıcaklığı arasındaki fark çok olduğunda ise, otonom sinir sistemi kan dolaşımını soğuk ortama göre ayarlayamaz ve bu amaçla ölümcül olabilecek ritim bozuklukları gelişebilir.

Bu amaçla ılık duş tercih edilmeli ve deniz, havuz gibi sulara da bedeni alıştırarak girmek gerekir.

Klimaya direk maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

Klimalara direkt olarak maruz kalmak çok sakıncalıdır. Beraberinde kalp yetmezliği, ritim sorunu ve tutulmalar ortaya gelebilmektedir. Klimaların ortalama 22-23 derece seviyesinde çalıştırılması öneriliyor.

Soda ve Maden suyu kullanımı abartıya kaçmamalıdır.

Soda ve maden suyu ortamında tespit edilen çok mineral ve tuzların ödem artışı, tansiyon artması ve kalp yetersizliğine varan ciddi etkisi olabiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.