Kimdir bu MALCOLM X ?

Başkan Receb Tayyîb Erdoğan, insân hakları savunucusu Merhûm Malcolm X'in kızları Qabilah ve İlyasah'ı kabûl etdi. (Basın)

Kimdir bu MALCOLM X ?

Asıl adı Malcolm Little..!
1925 doğumlu.Babası Reverend Earl, 4 kardeşini beyâzlar tarâfından işlenen cinâyetlere kurbân vermiş ve kendisi de 1931 senesinde faili meçhûl bir cinâyete kurbân gitmişdi.
Henüz 6 yaşında olan Malcolm ile kardeşleri çeşitli âilelerin yanında büyüdüler.
16 yaşlarında Boston-New York seferi yapan trenlerde sandviç satdığı sırada Harlem'deki siyâhîlerle tanışdı.
1946 yılının Şubat ayında hırsızlık suçundan 10 sene hapse mahkûm edildi.
Norfolk hapishânesinde iken kardeşleri vasıtasıyla zenci milliyetçiliğini savunan Elijah Muhammed ile mektûblaşmaya başladı.
Hayâtı boyunca beyâz adamdan şiddet ve adâletsizlik gören Malcolm, 1952 yılında hapisden çıkdığında, Elijah Muhammed'in Nation of İslâm (İslâm Milleti) hareketine dâhil oldu.
Enerjisi, hitâbeti, cesâreti ve harekete sadâkatı nedeniyle hızla örgütde yükselmeye başladı.

Beyâz adamı “Şeytân” olarak tanımlayan Malcolm X, sert, tavizsiz ve ırkçı söylemlerle âdeta Elijah Muhammed'in konuşan ağzıydı. Ancak;
Zaman içinde Elijah ile hareketin odak noktaları, kullandığı yöntemler ve dine bakış konularında anlaşmazlığa düşen Malcolm X, 1964'de Nation of Islâm'dan ayrıldı.Esâsen Elijah'ın harekete bağlı 6 kadınla ilişkisi olduğu söylentileri ve eski sekreterinin Elijah'a nafâka davası açması, Malcolm X'i kendisinden soğutmuşdu.

Malcolm X, 1964 senesinde gitdiği Hac dönüşünde Sünni-İslâm'ı benimsediğini beyânla beyâz adamı artık “şeytan” olarak görmediğini söyler.
Siyâhilerin özgürlüğü konusunda eski görüşünü devâm etdirdiyse ırkçı görüşünden vazgeçmişdi. Hac dönüşünde El-Hacı Mâlik El-Şahbâz adını alır.

1965 yılında Afrika Birliği Organizasyonu'ndan esinlenerek Afro-Amerikan Birliğini kurar.
Ne var ki, çekemiyenler tarâfından New York'taki evi bombalandı.Bundan 6 gün sonra da 21 Şubat 1965'te Harlem'de konuşma yapdığı esnada yakın mesâfeden 15 el ateş edilerek şehid edilir. Saldırgan altı kişi arasında maalesef 3 Nation of İslâm üyesi de bulunmaktaydı.
Rûhu şâd,mekânı Cennnet olsun. Kalın sağlıcakla..!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.