Kira Sözleşmeleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kira Sözleşmeleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kira fiyatlarının yükselmesi ve ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar son zamanlarda çok konuşulan konular arasında.

Kira fiyatlarının yükselmesi ve ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar son zamanlarda çok konuşulan konular arasında. 2022 yılında çıkan bir yasa ile konut kira artışları, bir önceki yılın %25’ini aşamayacak şekilde belirlendi. Bu yasa 2 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Enflasyonun artması ve büyük şehirlerde kiralık ev bulmanın zorluğu da kira sözleşmelerinin önemini arttırdı. Konut veya iş yeri kiralamak isteyenlerin bilmesi gereken bazı yanlış bilgileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kiracı, kiraladığı yerin boyasını taze olarak aldıysa, sözleşme bitiminde de taze olarak teslim etmek zorunda değil. Kiracı, normal kullanım haricinde binaya verdiği hasarlardan mesuldür .
  • Kira sözleşmesinin süresi bittiğinde, kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişki bitmez. Bu durumda sözleşme, belirsiz süreli değil, kanunen bir yıl daha uzamış sayılır .
  • Konut ve çatılı iş yerleri için beş yıl sonra kira belirleme davası açılabilir. Bu dava ile kirayı piyasa fiyatlarına göre ayarlamak mümkündür. Fakat bu dava, çay bahçesi, açık otopark gibi yerler için geçerli değildir .
  • Ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek istiyorsa, bunun için ihtarname göndermesi gerekmez. Fakat ihtarname gönderirse, dava açma süresi bir yıl uzar .
  • Ev sahibi, kiracıdan maaş bordrosu, kredi notu gibi belgeler isteyemez. Bu talepler hukuka aykırıdır .

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.