İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

ll. ABDÜLHAMİT LATİN ALFABESİNE GEÇMEK İSTEDİ Mİ?

Bu iddia eksik ve çarpıtılmış bir iddiadır. Aslında bu konuda tartışma Abdulhamit öncesi döneme 1862 yılında Antepli Munif Paşa'ya dayanır. o, Cemiyet-i İlmiye-i Osmaniye üyesidir. Yaptığı konferansta bu konuyu gündeme getirir. fakat kabul edilmez.

Daha sonra II. Abdülhamit dِöneminde, 1878 yılında Sivas Mebusu Mehmet Ali Bey'in Eğitimle ilgili tasarıyı Meclis'e sunması tartışmaları yeniden başlatmıştır. Fakat bu da dikkate alınmaz. Ama gazetelerde bu konu şiddetli tartışılır. Aydınlar bu konuda ikiye ayrılırlar.

Abdulhamid dönemindeki çalışma yukarda anlattığım şekilde oldu. Daha sonra biliyorsunuz meclis kapatıldı. İslamcılık düşüncesi öne çıktı. Çünkü ll.Abdülhamid'in islamcılığı öne çıkarması hemen değil aşamalı aşamalı olmuştur. 93 harbi sonrası ve meşrutiyeti kaldırmasından sonraki süreçtir.

II. Meşrutiyet dِöneminin başlamasıyla alfabe ve harf tartışmalarının

yeniden şiddetlendiği gِörülmektedir.

II. Meşrutiyet'in ilanından bir süre sonra, harf ve yazım kurallarını düzeltmek ve düzenlemek için, Maarif Bakanlığı tarafından komisyonlar oluşturulmuştur. İlber Ortaylı'nın bu çalışmaları ll. Abdülhamid'e bağladığını düşünüyoruz. (1878 yılındaki teklif ile bunu) Fakat bu dönemde artık ll. Abdülhamid yönetimde etkili değildir. Bu çalışmanın doğrudan padişahın destek ve teşviki ile olduğuna dair bir kanıt da yoktur. Varsa kanıtı ortaya koysunlar ve kanıt üzerinde tartışalım. Faraziler üzerine değil

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.