MÜSLÜMAN PSİKOLOJİK SORUN YAŞAR MI?

İnsanoğlu iki tekerlekli bir bisiklet gibidir.

Tekerin biri beden, biris de ruhtur.

İnsanı insan yapan esas ruhudur. Ruh bedenden çıkınca bir odundan, kütükten farksızdır.

Nasıl ki bedenin organları varsa, ruhunda organları vardır. Mesela kalp gözü açılmış deriz. O hangi kalpdir? Ruhun kalbidir.

Mesela peygamber (sav) buyurmuşlar ki insanda dört göz vardır. İkisi zahiri ikisi batınidir. İşte insan rüya'da batini olan ruhun gözleriyle görür.

Burası uzun bir mesele olduğu için bu kadarı yeterlidir.

Yukarda ki bu soruyu çok kimse sormaktadır.

Müslüman psikolojik sorun yaşarmı?

Günümüzün bazı hocaları, hatta ünlü hocaları bu konu üzerinde "Hayır müslüman asla psikolojik sorun yaşamaz" diyerek kestirip atmaktadırlar.

Efendim namaz kılan insanda psikolojik sorun olmaz, gibi ilmi hiç bir alt yapısı olmayan yorumlarla günümüzün hatta çağımızın en önemli hastalığına içi çürük bir yaklaşım göstermektedirler.

Peki meseleye nasıl bakmak gerekir?

Bu psikolojik sorun yaşayan insanlar hâşâ müslüman değilmi?

Elbette müslüman. Hatta psikolojik sorun yaşayan benim tanıdığım imamlar dahi vardır.

Bu meseleye katagorik olarak bakmakta fayda vardır.

1. Günümüz müslümanları asrı saadette yaşamıyor. Mesela peygamber (sav) bir hadîs-i şerîfte.

"Kâdael fakru en yekune küfran".

Ey ashabım şimdi yanımdasınız, şimdi zenginlikten Allah'a sığının. Kıyamete doğruda fakirlikten Allah'a sığının. Çünkü fakirlik küfre yakın olacaktır buyurulmaktadır.

Yukarıda, insan iki tekerlekli bir bisiklet gibidir dedik. Tekerin birisi maneviyatsa birisi de maddiyattır. Aç insana ne kadar hırsızlık yapma, doğru ol dersen de fazla tesir etmez.

Akşam evine boş gelen adamın eline çoluk çocuğu bakar. Komşusunda cep telefonu varsa kendi çocuğuda ister. Olmayınca evde huzursuzluk başlar. Huzursuzluk peşinden boşanmaları ve psikolojik sorunları getirir.

Gene Hadisi şerif te.

Kıyamete doğru imanı korumak avucun içinde ateşi tutmaktan zor olacak buyurulmaktadır. İşte bugünler işaret edilmektedir. Bu hadisi şerif olayın dehşetini anlatmaya yeterde artar bile.

Gene ihya da geçen bir hadisi şerifte

İnsanlar kıyamete doğru eşinin, oğlunun yada kızının eliyle cehennemlik olacaklar.

Sahabe sorar neden Ya Rasulullah?

Kişi iş bulamayacak, eve gelince, hanımı gene eve boş geldin diye kızacak. Oda bu sözü duymamak için haram helal tanımayacak buyurulmaktadır. Bu tür olaylar müslümanın psikolojisini bozar mı bozmaz mı?

2. Unutmayın; asrı saadet te olsun, emevi, abbasi, selçuklu ve peşinden osmanlı döneminde dünya asla böyle değildi.

İnsanlar dindardı. Namazını kılmayan orucunu tutmayan yok gibi birşeydi. Tekkeler ve medreseler açıktı. Her mahallede bir tekke zaviye mevcuttu. İnsanlar bir mürşidi kamile bağlı oldukları için şeyh efendi zaten insanları psikolojik olarakta tedavi ediyordu. Mesele kendiliğinden halloluyordu.

Arkadaş şimdi bir islami düzende şeriat düzeninde yaşamıyoruz. Laik bir düzende yada deccalizmde yaşıyoruz. Fitne fesat, haram, günah gökten yağmur yağar gibi yağıyor. İnsanları, aileleri paramparça ediyor. İşte bu durumlara bazı insanlar direnç gösteremiyor, psikolojik sorunlar yaşıyor.

Kadınlar alim Allah anadan üryan geziyor.

Sahiller çıplak kampı. Geçim sıkıntısı derken şartlar seni sana bırakmıyor.

Düzen sana hangi telefonu kullanman gerektiğini, yemeğini McDonald's dan yemen gerketiğini, hangi markadan giyinmen gerektiğini düzen belirliyor. Sen istemezsen eşin istiyor. O istemezse oğlun istiyor. O istemezse kızın istiyor. Yani seni sana bırakmıyorlar.

3. Katagorik olarak düşünecek olursak.

Öyle insanlar vardır ki mesela iki tane 1.80 lik delikanlıyı düşünün. İkiside 1.80 olduğu halde birisi 100 kg mı kolayca kaldırabiliyor. Bir diğeri ise 50 kg yu kaldırırken zorlanabiliyor.

Binaenaleyh her insanın ruh dünyası değişik olduğundan dolayı kimi insan zorluklar karşısında direnç gösterebilirken bir diğeri aynı olaylara direnç gösteremiyebiliyor.

4. Yaşı özellikle 50 ve üzeri olan günümüz insanı tam bir nöbet değişimine denk geldiler.

Nasıl?

Bu yaşlarda ki insanlar eski edep adap, gelenek ve göreneklere göre yetişmişler büyümüşler. Kültürlerini eğitimlerini eskiye göre almışlar. Eskiden büyüklerle aynı sofraya oturulmazdı. Büyüklerin yanında yan gelip yatılmazdı. Su istendi mi el göğüste beklenirdi. Sigara içilmez iskambil kağıdı oynanmazdı.

Bu kültürle büyüyen anne ve babaların çocukları, şimdi ayaklar tavanda saygısızca yan gelip yatıyor. Kızı dekolte geziyor vs

Bir kültür savaşı yaşıyor. Çünkü dünya değişti. Bütün değerler yerle bir oldu. Ebeveyn gücü yetmediği için ne yapacağını şaşırmış vaziyette psikolojik sorunlar yaşıyor.

5. Araştırınca gözükecektir ki, televizyonun olmadığı, cep telefonunun, internetin olmadığı bu kadar fitne fesadın olmadığı, Kur'an anayasasının geçerli olduğu taa Selçuklu da dahi psikolojik sorunlu insanlar varımış ki dünyanın ilk psikolojik tedavi merkezi hastanesini miladi 1205 senesinde KAYSERİ de gevher nesibe psikolojik tedavi merkezini kurmuşlar ve bu merkezlerde insanları tedavi etmişler.

Demek ki bu tür sorunlar taa zamanda dahi var imiş. Öyleyse bozulmadık bir şey kalmayan bu devirde psikolojik sorunlar haydi haydi olur.

Onun için insanlara yaklaşımlarımız psikolojik sorun yaşayan insanlarla alay edip dalga geçmek olmamalı. Sevgiyle saygıyla yaklaşmalı.

Maalesef bugün bu hastalık patlama yapmış durumdadır. Çoğu insan bana deli muamelesi yaparlar diye rahatsızlığını saklamaktadır.

Bu konu aslında uzun uzadıya irdelenmesi gereken çok önemli bir konudur. Lakin fazla uzatmamak için bu kadarını yeterli buluyorum

Rabbim bütün hastalara acil şifalar versin

Evlerine huzur kalplerine sürur versin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.