NOBEL ÖDÜLLÜ BİLİM ADAMIMIZ : PROF.DR. AZİZ SANCAR

NOBEL ÖDÜLLÜ BİLİM ADAMIMIZ : PROF.DR. AZİZ SANCAR

Aziz Sancar 8 Eylül 1946 da Mardin-Savur'da doğdu. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1969 yılında birincilikle bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti.

Aziz Sancar 8 Eylül 1946 da Mardin-Savur'da doğdu. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1969 yılında birincilikle bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. Daha sonra TÜBİTAK bursu ile Dallas'a giderek Teksas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktorasını tamamladı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik ünvanı aldı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarına burada devam etti.

1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde gerçekleştirmiş olduğu 415 bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı ve 33 kitap yayınladı.

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Aziz Sancar'ın geliştirip adını koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp adını koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü'ne girdi.

2001 yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü'nü almaya hak kazanan Sancar, 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk Türk ünvanını aldı.

33 yıldır North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veren Nobel ödül sahibi Prof. Dr. Sancar, bir yandan da DNA onarımı, kanser ilaçlarının etkisi ile insanın biyolojik ritmi arasındaki ilişkileri araştırmaya devam ediyor.

Nobel ödüllü örnek Bilim adamımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Dr. İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.