8 Şubat Japonya Seçimleri: Doların Kaderi Tokyo’da mı Mühürlenecek?

Küresel piyasalarda gözler her ne kadar Fed’in faiz kararlarına çevrilmiş olsa da, 8 Şubat’taki Japonya seçimleri finansal sistemin yeni fay hattını oluşturuyor. Artık Altın, Gümüş ve Bitcoin (BTC) dahil olmak üzere ABD ekonomisinin geleceğini, Japonya’da

Küresel piyasalarda gözler her ne kadar Fed’in faiz kararlarına çevrilmiş olsa da, 8 Şubat’taki Japonya seçimleri finansal sistemin yeni fay hattını oluşturuyor. Artık Altın, Gümüş ve Bitcoin (BTC) dahil olmak üzere ABD ekonomisinin geleceğini, Japonya’daki siyasi değişimlerden bağımsız düşünmek büyük bir hata olur.

İşte küresel dengeleri yerinden oynatacak o kritik başlıklar:

1. Takaichi’nin "Acı Reçetesi": Tüketim Vergisi ve Mali Risk

Başbakan Takaichi’nin seçim vaadi olarak tüketim vergisini düşürme veya askıya alma planı, piyasalarda adeta bir deprem etkisi yarattı. Bu sadece yerel bir vergi düzenlemesi değil, küresel bir likidite krizinin tetikçisi olabilir.

  • Neden Önemli? Japonya’nın devasa borç yükünü finanse eden en büyük gelir kapısı vergilerdir. Bu gelirin kesilmesi, Japon Tahvil Faizlerini (JGB) son 30 yılın zirvesi olan %3,88 seviyelerine fırlattı.

  • Küresel Sonuç: Japon yatırımcısı artık parasını dışarıya (ABD tahvillerine) göndermek yerine, kendi ülkesindeki yüksek faize dönmeye başlıyor. Bu durum, ABD’nin borç sarmalını finanse eden "taze para" akışının kesilmesi anlamına geliyor.

2. Yen ve Doların "Kutsal Takası"

Fed’in içten içe arzuladığı "Yen alıp Dolar satma" stratejisi, bu seçim sonuçlarıyla doğrudan bağlantılı. Eğer sandıktan mali genişleme yanlısı güçlü bir hükümet çıkarsa, BoJ (Japonya Merkez Bankası) faiz artırımlarına vites yükselterek devam etmek zorunda kalacak.

Değer kazanan bir Yen, doların dünyadaki suni hakimiyetini kıracak en büyük balyozdur. 8 Şubat’taki karar, doların değersizleşme sürecini kontrolsüz bir çöküşten, kontrollü bir "Plaza 2.0" takasına dönüştürebilir.

3. "Sessiz Dev": Japonya’nın Faiz Artışı Beklentisi

Piyasa, ABD’de faiz indirimi beklerken Japonya’da "bedava para" devrinin kapandığını çoktan kabullenmiş durumda. BoJ’un Ocak ayı sonunda faizi %0,75’te sabit tutması, tamamen 8 Şubat seçimlerini bekleme hamlesidir.

Seçim sonrası gelecek olası bir faiz artışı, altın ve gümüşteki o beklenen "sert yukarı" hareketi perçinleyecek asıl yakıt olabilir.

Shinzo Abe’nin Yarım Kalan Mirası ve "Tam Egemen" Japonya

Shinzo Abe'nin "Abenomics" ötesindeki asıl vizyonu, Japonya’yı İkinci Dünya Savaşı sonrası prangalarından kurtarıp "normal ve tam egemen" bir devlet haline getirmekti. Bugün yaşananlar aslında bu vizyonun bir devamı.

  • Ordu ve Savunma: Abe, anayasanın pasifizm maddesini (9. madde) değiştirerek Japonya’nın ABD güvenlik şemsiyesine olan bağımlılığını bitirmek istiyordu.

  • Nükleer Enerji Bağımsızlığı: Fukuşima sonrası nükleerden kaçış yerine, Abe nükleeri stratejik bir bağımsızlık aracı olarak gördü. Enerjide bağımsız bir Japonya, Yen üzerindeki enerji ithalatı baskısını kırabilirdi.

Suikastın Zamanlaması ve 8 Şubat: Abe’nin suikasta uğraması, Japonya’nın bu "istiklal hamlesine" en yaklaştığı döneme denk geldi. Eğer bugün Abe hayatta olsaydı, 8 Şubat seçimleri sadece bir hükümet değişimi değil, Japonya'nın ABD borç sarmalından koptuğu bir 'Bağımsızlık Günü' olurdu. Bugün Takaichi üzerinden yürütülen tartışmalar, Abe’nin yarım kalan 'Büyük Japonya' projesinin küresel finansal sistemle (Fed ve borç düzeni) olan son hesaplaşmasıdır.

Derleyen: Cem Murat

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Ekonomi Haberleri