Çok değil 24 sene önce bir gemi gündem olmuştu:
❌VARYAG
Hatırladınız mı? Hikayesi????????
Uçak gemisi diye inşaa edilmeye başlandı ama Sovyetler'in dağılmasıyla ortada kaldı. Ukrayna'ya satıldı. Ama bir şirket 'ben bunu eğlence işlerinde kullanacağım' deyince "20 milyon dolara" Çinli bir şirkete satıldı !
Doğu Türkistan'daki zulümden dolayı Türkiye, Boğazdan geçmesine izin vermiyordu. Hem bir motoru bile yoktu. Çekilerek boğazdan geçirilecekti.
Hiç bir güvencesi yoktu, rüzgarda siste boğazın dolambaçlı sularında ya bir yere çarpsa, vereceği hasar telafi edilmezdi !
Bugün sıradan bir zenginin cebindeki 20 Milyon dolar, o zaman Türkiye Cumhuriyeti Devletinin cebinde yoktu ki bastırsın parayı da gemiyi satın alsın !
Zira tarih 2001 idi ve Türkiye ABD den para dileniyordu !
Bu Dev Geminin ismi Varyag idi !
Sonunda Çin Hükümeti Türkiye'ye 2.5 milyon turist göndermeyi taahhüt etti. Varyag'ı da Uçak Gemisi yapmayacağına söz verdi. Muhtaç Ecevit hükümeti o 2.5 milyon turist gelsin diye geminin geçişine izin verdi. Varyag'ı çeken teknelerin nezaretinde gemi bogazlardan problemsiz geçti
Varyag'ı alan şirketin eğlence işleriyle hiç irtibatı yoktu. Zira Çin Hükümetinin paravan şirketiydi !
Türkiye'ye taahhüt edilen 2.5 milyon turist tahmin edeceğiniz gibi gelmedi !
20 milyon dolara satın alınan Varyag, Çin'in uçak gemisi oldu !
Bu koca gemi Boğaz'dan çekile çekile giderken dönemin hükümeti ve devleti mal mal bakıyordu. Yani son on yıldır çemkirenlerin hepsi... Geldiğimiz noktadan bakınca ne acı ve hazin yıllardı.
Oysa hükümetin başında Erdoğan olsaydı o gemi şimdi nerede olurdu?
Tevfik Yaşar Tekeli