PETRO-DOLARIN SON VALSİ; KÜRESELCİLERİN TRUMP'TAN İNTİKAMI

Cem MURAT

Daha evvelde bahsettiğim gibi, dünya ekonomisi, son elli yılına damga vuran "Petro-Dolar" sisteminin rampa aşağı freni boşalmış bir kamyon gibi çöküşünü izliyor.

Yaklaşık bir hafta evvel 80 dolar seviyelerinde baskılanan petrol fiyatlarının, yanıltıcı ve yalancı bir bahar olduğunu da ifade etmiştim. Nitekim bugün 115 dolar bandına kadar yükseldi brent petrol.

Enerji dünyasının şah damarı olan Hürmüz Boğazı kapalı. BAE’nin üretimi %50 azaltması, Fujairah’ın kapanması ve ADNOC gibi devlerin tesislerini durdurması, Asya’ya yapılan ihracatı da felç etmiş durumda.

Ve Financial Times’ın itirafı gecikmedi: “Petrol akışını kontrol edemeyen Amerika’nın küresel ekonomik üstünlüğü sona erdi.” Küreselciler, yerelci Trump’ı asla kazanamayacağı bir savaşa sürükleyerek, Amerikan hegemonyasının ipini bizzat çektiler.

Dünyanın en büyük doğal gaz rezervi olan İran-Katar ortaklı Pars bölgesine yapılan saldırılar, sadece Ortadoğu’yu değil, Avrupa’nın kışını da vurdu.

Katar Gaz CEO’su Ahmed Hilal Al Mohannadi’nin İtalya, Belçika ve Çin gibi devlere karşı ilan ettiği "mücbir sebep", ihracat kapasitesinin dörtte birinin buharlaşması demektir.

Bu durum, sadece ısınma sorunu değil, üre ve gübre fiyatlarının iki katına çıkmasıyla "küresel kıtlık" senaryosunun zeminini hazırlamaktadır. Siyonizm, kendi patatesini pişirmek için tüm dünyayı ateşe vermekten çekinmez.

Küresel krizin ortasında Türkiye, stratejik bir oyun kurucu olarak sahaya ağırlığını koyuyor. Hürmüz’deki aksamaya rağmen, Kerkük-Ceyhan hattının yeniden devreye girmesi ve günlük 250 bin varil hedefi, Türkiye’nin "enerji koridoru" rolünün sadece bir retorik değil, hayati bir emniyet sübabı olduğunu kanıtladı.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın "Hürmüz’e bağımlılığımız yok" mesajı, 12 farklı ülkeden LNG ve 4 farklı ülkeden boru hattı çeşitliliği ile Türkiye’nin bu fırtınaya en hazırlıklı giren aktörlerden biri olduğunu gösteriyor.

Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın, "Trump’tan emir almayacağız, biz çocuk değiliz" çıkışı, tek kutuplu dünyanın cenaze namazı niteliğindedir. Arap ülkelerine yapılan "birlik olun" çağrısı ve Almanya’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’i savunmaktan vazgeçmesi, diplomatik fay hatlarının kırıldığını belgeliyor.

Öte yandan Çin’in "Epstein dosyaları" ve ABD-İsrail’in kirli ilişkilerini açıklama tehdidi, savaşın sadece mermilerle değil, ahlaki yıkımlarla da süreceğinin habercisi.

Finans piyasaları da bu yangından nasibini alıyor. Petrol satamayan Körfez ülkelerinin nakit ihtiyacı için altın rezervlerini piyasaya sürmesi, altının ons fiyatını 4.560 dolara kadar geriletti. Fed, enflasyon verileri karşısında faiz artırmak zorunda olduğunu bilmesine rağmen buna cesaret edemiyor; sadece erteleyerek zaman kazanmaya çalışıyor.

Ancak Katar’ın dünyanın en değerli yarış atlarını Belçika’ya tahliye etmesi, asıl büyük fırtınanın henüz kopmadığının en somut işareti bence.

Dünya artık eski dünya değil. Sermaye, enerji ve güç odakları hızla yer değiştiriyor. Batı’nın refah terbiyesi yerle bir olurken, Türkiye gibi stratejik derinliğini koruyan ve kaynak çeşitliliğini sağlayan ülkeler bu kaostan yeni bir düzenin öncüsü olarak çıkma potansiyeline sahip. Işıklar yandığında görülen o ki; hırsızlar hala koltukta ama artık emir verecekleri bir "halk" bulmaları çok daha zor olacak.

NOT: Geçtiğimiz Eylül ayında ABD ile de yeni bir LNG anlaşması yaparak, tedarikçi çeşitliliğimizi artırmıştık. Bu mesele o gün büyük tepkilere sebep olmuştu. Aslında 7 yıldır bu alanda anlaşma imzalıyoruz, niye şaşırdıysanız!

Akıllı bir yatırımcı asla yumurtalarının hepsini aynı sepete koymaz. Sadece KATAR veya Rusya ile İRan ve diğer Körfez ülkeleriyle yetinmek, gelecek vizyonundan uzak duygusal yaklaşımlardır. Nitekim Dünya'daki gelişmeler, devletimizin 24 yıldır yaptığı her ön hamlenin doğruluğunu, boş boş lakırtı yapanların yüzlerine doğru çarpmış ve çarpmaya devam etmektedir. Küresel petrol fiyatları 2 haftada %60 arttı. Peki ülkemizde % kaç arttı? Teşekküre gerek yok, zaten edeceğiniz de yok!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.