Siyasiler Türk Fındığının Karalanmasına Sessiz Kalmadı

Siyasiler Türk Fındığının Karalanmasına Sessiz Kalmadı

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti’nin Türk fındığı karalamasını değerlendirdi.

16.10.2016 tarihinde BBC'de yer alan habere göre, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti tarafından hazırlanan "En tehlikeli gıda maddeleri" listesinde Türk fındığı ilk sırada yer almıştı. Bunun sebebi kanserojen olan afla toksin maddesi içermesi olarak gösterilmişti. İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti internet sitesinden yayılan haberde en tehlikeli ürün olarak Türk fındığı gösterilmişti.

Bu karalama yazısının gerçek sebebinin tamamen farklı olduğu ortaya çıktı. İstatistiki bilgilere göre, İtalya'ya Türk fındığı ithalatının 2015'te yüzde 47 oranında arttığı ve 295 milyon euroya ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı ortaya çıktı. Bu veri bu karalamanın nedenini ortaya koyar nitelikte. Ayrıca Türkiye’de üretilen fındığı kullanan Nutella’nın üreticisi Ferrero’da kendi ürünlerinin ve tür fındığının arkasında durdu.

SİYASİLER TÜRK FINDIĞINI SAVUNUYOR

İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti’nin, Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesinde birinci ıraya koyması hakkında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,  “Gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bunlar büyük ölçüde politik değerlendirmelerdir, piyasayı etkileme değerlendirmeleridir. Bunlara kulak asılmaması gerekir. Herkes pazar elde edebilmek için bu şekilde kampanyalar yürütüyor. Bunların aslı astarı yok.” şeklinde açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Türkiye'nin üretimde dünya lideri olduğu fındık için, Türk fındığını en yüksek riskli ürün ilan eden,  İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'ye bir mektup gönderdi. Seyit Torun, mektubunda "Hangi verilere dayanılarak bu listenin oluşturulduğu konusunda en kısa sürede tarafımın bilgilendirilmesi konusunda yakın ilginizi, aksi takdirde diplomatik düzeyde girişimlerde bulunulacağını ve gerekirse yasal yollara başvurulacağı hususunda bilgilerinizi rica ederim" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk fındığı ile ilgili karalama hakkında şöyle bir açıklama yaptı: “Bu haberi yapanlar, bu konuyu gündeme getirenler halt etmişlerdir. Türk fındığı hiçbir şekilde kanserojen olmadığı gibi hiçbir şekilde sağlığı tehdit eden bir nitelikte değildir. Bu, Türkiye'nin uluslararası alanda, dünyadaki en büyük fındık üreticisi olmasını çekemeyenlerin ortaya attığı manipülatif bir haberdir” dedi.

İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin yayınladığı listenin 5'inci sırasında da yine Türkiye'den ithal edilen meyve-sebze başlığı altında kuru incir ve biber yer almakta. İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti, bunun nedenini bu ürünlerin de aflatoksin ve pestisit adı verilen tarım ilacı seviyesinin belirlenen sınırların üzerinde olmasıyla açıklamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.