Türk Bilim Adamı Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri Geliştirdi

Türk Bilim Adamı Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri Geliştirdi

Türk bilim adamı Doç. Dr. Utku Büyükşahin robotik sistemlerde ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ teknolojisi geliştirdi.

Şimdiye kadar geliştirilen robotlar, ileri kamera, mikrofon ve spektrometreler sayesinde insanlardan çok daha iyi görebiliyor, çok daha iyi duyabiliyor, çok daha iyi tat ve koku alabiliyorlar ama dokunma konusunda çok iyi değillerdi. Büyükşahin'in geliştirdiği ve patentini aldığı dokunma teknolojisi ile robotlardaki bu eksiklikte giderilerek insandan daha hassas bir dokunma seviyesine getirilmiş oldu.

NASA'nın da ilgisini çeken bu önemli teknoloji buluşu, ilk insansı robotlarda, ameliyat robotlarında, otonom araçlarda, mayın tarama robotlarında ve diğer alanlarda dokunmanın olduğu her yerde kullanılabilecek.

İnsanların parmak uçlarında 241 sinir ucu bulunurken sensobright 256 sinir ucu ile insandan bile daha hassas.

Koç Holding’in Japon Mitsui Grubu ve Koç Üniversitesi ortaklığında faaliyet gösteren teknoloji yatırım şirketi Inventram, insanın 5 duyusundan bir tanesi olan dokunma duyusunu robot ve cihazlara kazandıran “Sensobright” yatırımını küresel pazarlarla buluşturacak.

Türk bilim adamı Doç. Dr. Utku Büyükşahin'i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İlhami PEKTAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.