Van'da ekonomik kriz git gide büyüyor
Van'da ekonominin iskeletini oluşturan Kapıköy Sınır Kapısı yaklaşık 2 aydır kapalı. Sınır Kapısının kapanmasıyla birlikte Van esnafı kısacası Van adeta kriz yaşıyor.
''Van'da ekonominin iskeletini oluşturan Kapıköy Sınır Kapısı yaklaşık 2 aydır kapalı. Sınır Kapısının kapanmasıyla birlikte Van esnafı kısacası Van adeta kriz yaşıyor. Güvenlik sebebiyle kapalı olan sınır kapısı birçok sektörde işletmecileri isyan noktasına sürükledi. Van'ı Van yapan en önemli unsurlardan olan İranlı turist gerçeği ağırlığını hissediyor. Son 3 yıldır Van'daki canlılığın en önemli sebebiydi İranlı turistler. Kapı bir an önce açılmazsa ne turist gelecek, ne yatırım gelecek en önemlisi Van'ın lokantalarında, turizm işletmelerinde, seyahat acentelerinde, şehirde bulunan 63 otelde çalışan birçok insan işsiz kalacak.''
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) öncülüğünde bir araya gelen otel ve konaklama tesisi işletmecileri, yaklaşık iki aydır kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasını istedi. TSO önünde bir araya gelen otel ve konaklama tesisi işletmecileri Van TSO, TURSAB BYK, ESOB ve Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın da desteği ile bir basın açıklaması düzenlediler.
Basın Açıklamasında: ''Malumlarınız olduğu üzere Van İl merkezine 100 km uzaklıkta bulunan Kapıköy Sınır Kapısı, Türkiye ile İran arasında giriş çıkışların yapıldığı Şehrimiz açısından stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli konuma sahiptir. Ancak yaklaşık iki aydır Kapıköy Sınır Kapısı kapalı tutulmaktadır. Kapıköy Sınır Kapısı son yıllarda İlimizin ekonomisini ciddi anlamda ayakta tutan bir öneme sahiptir. Özellikle son iki yılda Çözüm Sürecinin olumlu seyri ve Van’ın bölgede giderek artan önemi nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı Tabiri caiz ise Van İli için Can damarı olmuştur. Ancak bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Van Şehri Ekonomik anlamda darbe almıştır. Özellikle Turizm Sektörü can çekişmektedir. Ağustos ve Eylül Ayları turizm sezonu olmasına rağmen, maalesef bu oylarda otellerimiz büyük zararlar yaşamıştır. Otel işletmeleri giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş, personel çıkararak tedbirler almaya çalışmışlar ve Otelllerin doluluk oranları %15’e kadar gerilemiştir.