Ak Parti'nin sosyal medya sorunu...

Yıllardır "Ak Parti sosyal medyadaki beceriksizliği yüzünden iktidarı kaybedebilir" diyorum. Son seçimler gösterdi ki Ak Parti, bir an önce sosyal medyanın önemini kavramaz ve çözüm üretmezse gerçekten iktidarı kaybedecek.

"Sosyal medyayı çok büyütme gözünde" diyenler olacak yine. Sosyal medya iktidar getirir, iktidar götürür artık. 2019 sosyal medya istatistiklerine göre, Türkiye’de toplam 52 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Türkiye, sosyal medya kullanımında dünyada ilk 10’da yer alıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal medyanın siyasetteki etkisi her geçen gün artıyor. Sürekli de artacak. Gündem artık sosyal medyada belirleniyor. Sosyal medyayı etkili kullanan parti, gündemi belirler. Gündemi belirleyen de güçlenir.

Türkiye'de sosyal medyayı en etkili kullanan parti CHP. Bunu ilk olarak 2013'te Gezi olaylarında gördük. Buna rağmen Ak Parti sosyal medyanın önemini bir türlü anlayamadı. Ak Parti, "sosyal medya boş iş, halkta karşılığı yok" gözüyle baktı hep.

Gezi'den yani 2013'ten bu yana Türkiye'de sosyal medya kullanımı müthiş arttı. Ama Ak Parti'de bir değişiklik yok. Hâla anlayamadılar sosyal medyayı. Anlayan Ak Partili siyasiler de yanlış anladı sosyal medyayı. (Birkaç isim hariç)

CHP sosyal medyayı bir silah gibi kullanırken, Ak Partili siyasetçiler sosyal medyayı "şurda çay içtim, bunun düğündeydim" demek için ya da duyuru yapmak için kullanıyor. 40 yılda bir de siyasi bir paylaşım yapıyorlar. İyi de kime ne sizin çayınızdan, ziyaretinizden?

Sosyal medya, algı oluşturmak ve rakibe zarar vermek için müthiş bir alan. CHP'yi sevin sevmeyin, hakkını vermek lazım. CHP, 365 gün sosyal medyayı etkili kullanıyor. Ak Parti, sadece seçim zamanı hatırlıyor sosyal medyayı. Sadece seçim zamanı hatırlaması da ters tepiyor.

Hani şu muhalefetin dilinden düşmeyen "Aktroller" meselesi var ya, öyle bir şey bile yok. Ak Parti sosyal medyada tam olarak "saldım çayıra, mevlam kayıra" mantığıyla ilerliyor. Ne koordinasyon var, ne saldırı var, ne savunma var. Seçimden seçime bir kıpırdanma oluyor.

Sosyal medyada ünlülerin %99'u, FETÖ, dış basın ve daha bir çok odak muhalefetten yana. Muhalefet tüm vekil ve tüm siyasileriyle organize hareket ediyor. Bir de Ak Partinin boşvermişliği buna eklenince, muhalefet sosyal medyada ezici bir üstünlük sağlıyor.

Sosyal medyadaki beceriksizlik, Ak Parti'nin oylarının, özellikle de genç oylarının düşmesine sebep oluyor. Yeni seçmen kazanamadığı gibi, kendi oyunu da kaybediyor Ak Parti sosyal medyadaki algı operasyonları sonucu.

4 yıl sonra sosyal medya kullanmayan neredeyse kalmayacak. Milyonlarca yeni genç seçmen olacak 2023 seçiminde. Sosyal medyada hakimiyet tamamen muhalefette. Doğruyu yanlış, yanlışı doğru diye yutturabiliyorlar. Algılar, olguları yeniyor. Ak Parti bunu görmeli.

"Tamam, Ak Parti'nin sosyal medyada sorunu var, bunu herkes biliyor, çözüm önerisi var mı" diyeceksiniz. Çözüm, çok çok basit. Algı mühendisi gibi çalışacak, 365 gün aktif olacak, geniş bir sosyal medya ekibi oluşturulmalı. Şu an bir ekip var, ancak hiçbir faydası yok.

Ak Partili bir siyasetçinin basit bir dil sürçmesi dahi gündem oluyor birkaç dakika içinde. Ama CHP ne yaparsa yapsın, Ak Parti izliyor. CHP inanılmaz açıklar veriyor. Gündem yapmayı geçtim, nerdeyse hiçbir Ak Partili siyasetçi konuyla ilgili paylaşım bile yapmıyor.

Geçen gün CHP İstanbul İl Başkanlığı, PKK belgeseli Bakur ile ilgili bir paylaşım yaptı. Gündem oldu mu? Hayır. CHP tabanı bile 'yuh' dedi. Ak Partili siyasetçiler, bu açığı kullandı mı? Görmedim. Ak Parti böyle bir hata yapsa, CHP ülkeyi sallardı. Böyle 500 örnek sayarım.

Sözün özü, Ak Parti, 365 gün aktif olacak, açık yakaladığında saldıracak, doğru bilgi verecek, gündem belirleyecek bir ekip oluşturmalı sosyal medyada. 40-50 kişi bilgisayarın başına oturtup kurumsal tweetleri paylaşmakla, etliye sütlüye dokunmamakla sosyal medya yönetilmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar