BAŞBAKAN YILDIRIM’IN MUSUL OPERASYONU, BEŞİKA AÇIKLAMASI

BAŞBAKAN YILDIRIM’IN MUSUL OPERASYONU, BEŞİKA AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, Musul operasyonuyla ilgili "Musul, Musullularındır. Dışarıdan getirilen başka sivillerle şehrin demografik yapısı bozulmasın, yeni bir iç savaşın, yeni bir anlaşmazlığın kapısı açılmasın" dedi.

Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndaki istişare toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, Musul operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Şimdi Amerika, Irak Bağdat hükümeti öncülüğünde Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesine yönelik yeni bir plan var. Bu planla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, biz diyoruz ki 'Bu çalışmaları yapabilirsiniz, biz bu çalışmaları destekliyoruz ancak ne yaparsanız yapın işgâlden önceki Musul halkına dokunmayın. Musul, Musullularındır. Dışarıdan getirilen başka sivillerle şehrin demografik yapısı bozulmasın, yeni bir iç savaşın, yeni bir anlaşmazlığın kapısı açılmasın.' Dediğimiz budur. Bu hususu da büyük bir dikkatle izliyoruz, takip ediyoruz."

DAEŞ SALDIRILARI

Bağdat yönetimi ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan Beşika üssü hakkında Başbakan Yıldırım şu açıklamalarda bulundu. "Başika'daki askeri unsurlarımıza karşı zaman zaman DEAŞ saldırıları oluyor, gerekli karşılık veriliyor. Dolayısıyla bu, yeni bir şey değil. Orada peki bizim askeri unsurlarımız ne iş yapıyor? Yaptıkları şey çok açık; DEAŞ'e karşı mücadele eden yerel Irak halkının eğitimini yapıyor ve DEAŞ ile ilgili de doğrudan saldırılara karşılık vermek suretiyle böyle bir hizmet görüyor" dedi.

Bağdat yönetimi ile Türkiye arasında ki gerginliği artıran en son haber ise Pazar günü gerçekleşmiş olan saldırı oldu. Irak'ın kuzeyindeki Başika bölgesi yakınındaki Gedu Üssü'ne IŞİD saldırmıştı. Üsteki askerlerin karşılık verdiği saldırıda örgüte ait top mevzisi imhâ edilmiş, insansız hava aracı düşürülmüştü.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNE NATO VERİLDİ

Salı günü Türk askerinin Gedu üstünde ki varlığını bitirmesi ve kampın kapatılması için büyükelçiliğe nato verilmesi Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak nitelenmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi gibi Irak hükümetinden bir dizi talepte bulunmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUYLA İLGİLİ KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Ekim TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada Musul Operasyonuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Musul'a yapılacak bir operasyonun Telaferi de etkileyeceğini hatırlatmak isterim. Musul'un DAEŞ'ten kurtulabileceğine inanıyoruz. Türkiye olarak masanın dışında kalamayız. Diğerlerinin böyle bir sınırı yok. Ama onlar orada sonuç belirlemek istiyor, biz buna seyirci kalamayız. Bunun kararını da burası verecek. Türkiye olarak kendi sınırlarımız içerisinde huzur ve güven içerisinde yaşamak istiyorsak, bu doğrultuda ilerlemek zorundayız. DAEŞ, Musul'a malum girmişti. Daha sonra bir yayılma politikasıyla DAEŞ Kuzey Irak'ta ağırlıklı olarak bir yayılma içerisine girdi. Ve 2014'te Sayın İbadi Türkiye ziyaretinde bizimle bunları konuştuğunda, bizden kendileri için eğitim amaçlı talepleri oldu. Ve bu talepler sebebiyle de biz bu Başika Kampı'nı kurduk. Bunların hepsinden bilgileri var, haberleri var. Şimdi adama sormazlar mı, 'O Başika Kampı kurulduğunda siz neredeydiniz?' O günden bugüne hiç sesiniz çıkmadı. Ve şimdi yeni, bölgedeki bazı gelişmeler üzerine böyle bir adım atıyorsunuz. Ve biz Başika Kampı'nı güçlendirmek üzere buradaki eğitim ekiplerimizi daha da artırmış olduk. Ve bunlar tamamıyla bir muharip güç olarak orada değiller. Daha çok eğitici olarak oradalar."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.