Gündüz DEMİRHAN

Gündüz DEMİRHAN

Borsa İstanbul'da süreç nasıl devam eder? Piyasa bundan sonra ne olur?

Sular hala durulmadı, hava hala sisli... Sadece savaş değil başka çok farklı etkenler var.

Bugün öğlenden sonra TCMB faiz kararı açıklayacak... Bu karardan sonra da 1 Kasım akşamı FED'in açıklaması beklenecek.

Hem Türkiye ve hem de Dünya piyasalarının üzerinde şeytani bir faiz gölgesi dolaşıyor.

Savaş ve benzeri haberler bunun sadece bir yüzü... İsrail ve Filistin gerilimi 70 yıldan fazla zamandır sürüyor ve kısa sürede bitmeyecek.

Yazdıklarımı çok öncelerden takip edenler hatırlar... Hala devam eden ABD - Çin gerilimlerinin aslında yine küresel sermaye oyunu olduğunu defalarca yazmıştım... "Savaşacaklar" deniyor, dünya borsaları düşüyordu... "Anlaştılar" deniyor, piyasa toparlıyordu. Bu şekilde 3-5 yıl boyunca her 2-3 ayda bir bu kurguyu oynadılar ve piyasa da bu kumpasa geldi... Neredeyse her seferinde de yazdım, uyardım.

Ben nereden biliyorum? Türkiye'nin en zengin, en kumarbaz ve en hovarda 800 zengininin temsil edildiği borsacılık günlerinde iç yüzünü gördüğüm sistemden biliyorum. O zamanlar benim tanıdığım Yahudiler piyasanın en dürüstleriydiler. Belki hala aynıdırlar. Ancak Yahudi olmayıp da o küresel sermayeye domalıp don indirenler var ya, işte onlar piyasanın en tehlikelileriydi. Senden benden görünen ilkesizlerden oluşan bu grup piyasada hala oldukça etkin duruyor.

Borsada alım satım yapıyorsanız bazı kurallar aklınızda olmalıdır...

1. Bugün borsa kapansa veya temelden çökse, hissesini almış olmaktan üzülmeyeceğiniz bir şirketten başkasına yatırım yapmayın. Bu kural aynı zamanda borsanın helal olmasının da bir gerekçesidir. Cevat Akşit Hoca "aldığımız hissenin piyasa değerini, ne yaptığını bilmediğimiz için borsa haramdır" diyordu. Bunları biliyorsak helal değil mi o zaman.... Tabii ki ne şekilde aldığımız ve ne faaliyet yaptığı da çok önemli...

2. Borsadaki uygulamayı ve sistemin nasıl işlediğini de iyi bilmemiz gerekir. Ben Çarşamba günü uyarırken, kredili satışlarını kasdetmiştim. Faiz artacak ve t+2 kuralı var. Hisseyi sattığınız zaman para hemen hesaba geçmez... 2 gün sonra hesaba geçer. Çarşamba satılırsa hafta sonu para boşta olur. Kredili ise fazladan temerrüd ödemez. Hafta sonu da biraz daha yükselecek olan faiz kararıyla parasını repoda kullanır. Perşembe gününe nakitle girerse, hafta sonu savaş ve benzeri gelişme risklerinden korunmuş olur.

3. Sürü olmamak gerekiyor. Bilmiyorsak ve sürü isek borsada işimiz olmamalı... Her panik satışı alım fırsatıdır; her hızlı yükseliş de satım fırsatıdır. Bu kural, borsa oyuncularının temel kuralıdır. Elbette biz oyuncu değil yatırımcıyız ama alış veriş helaldir. Niyetimiz vurgun yapmak olmamalı ama havada bir koku almışsak da onu değerlendirmek gerekir.

Ben müneccimlik veya kehanet yapmadım, yapmıyorum da... Sistemin çalışacağını anlatıyorum.

Bundan sonra ne olur? Şimdi önemli olan bu...

ABD enflasyonu hala düşüremediği için muhtemelen bir tık daha faiz artırma kararı alabilir. Böyle olursa altın onsu bir iki ay kadar daha yerinde sayar ama dolar artma beklentisi oluşacağı için gram altında değerlenme olur.

Bu arada, hazine garantili altın sertifikası soranlar var; helaldir. Çünkü 50 gram olduğunda fiziki teslimat imkanı veriliyor.

Hisse senedi soranlar var; üzgünüm... ASELS, KONTR, THYAO, KRDMD... Benim takip ettiğim hisseler. Bin tane şirketin hepsini takip etme imkanım yok. Bunlara bazı çimento fabrikaları ilave edilebilir... Bazı gıda veya market hisseleri böyle günlerde prim yapabilir...

Yazacaklarım bunlar...

Ve bir dua sözüyle konuyu bitirmek istiyorum;

Zekat vermek niyeti olmayan hiç kimseye Allah, alış verişlerinde kazanç ve bereket nasip etmesin.

Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.