İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

CAMİLERİN YAŞLI CEMAATLERİ

Bir de camilerin yaşlı cemaatleri var. 
Bizzat yaşadığım ve gördüklerim var. 
Onlar sanki camilerin kapısında şeytan tarafından görevlendirilmişler. 
Görevleri, camiye gelen tüm çocukları camilerden soğutmak... 
Kızmadıkları, bağırmadıkları, kalplerini kırmadıkları çocuk ve ebeveyn kalmamıştır. 
Cem Karaca'nın şu tespiti ne kadar manidar: "7 yaşımda bir ihtiyarın beni kovduğu camiye ancak 70 yaşımda uğrayabildim." 
Camiler bu dinazorlardan temizlenmelidir. :) Ya da ıslah edilmelidir :(

Bu yaşlılar ölürse durum düzelir diye düşünüyordum . Ama bu yıl itikafta şunu gördüm. Namazdan sonra çocuklar cemiye gelip oynuyorlardı. Ben de onların oyunlarını keyifle izliyordum. Derken önde namaz kılıp selam veren bir genç bunlara dönüp kızdı ve camiden attı. O zaman dedim ki bu adam da camiden çocukları soğutacak yaşlı amca potansiyeli var. Yani o yaşlılar öldüğünde yerlerini dolduracak çok genç var :)
O yaşlı cemaatten imamlar korkar. çünkü en ufak bir şeyde soluğu müftulükte alırlar. çoğu da emekli bürokrat olduklarından veya çocukları bürokrat olduklarından hocayı yerinden edebilmekte, cezalandırabilmektedirler.

Eger muftu onun dedigini yapmazsa, Müftüyü de gider üstüne şikayet ederler. Onların vakti çok. Çevre ve paraları da var. Kafaya taktılar mı diyanet işleri baskaninin evinin önüne yatar gene şikayetlerini iletirler. :)Şahit olduklarım var... :( Dib. Başkanı ilgilenmese onu da başbakana şikayet ederler... Onlardan korkulur... Onları durdurmanın yolu konuşmak, suyuna gidip ıslah etmektir...

Cemaatin İmamı şikayet etmesi konusu aslında yeni bir konu değil. Bu İslam'ın ilk günlerinde bile olan bir meseledir. BU HADİS KONUMUZU GÜZEL ÖZETLEMEKTEDİR: Hz. Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Muâz İbnu Cebel (radıyallâhu anh) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'la birlikte namaz kılar, sonra gelir, kavmine imamlık yapardı. Bir gece Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'la birlikte yatsıyı kıldı. Sonra kavmine geldi ve onlara imamlık yaptı ve Bakara sûresiyle kırâate başladı. Bir adam cemaatten ayrılarak selam verdi. Namazını tek başına kılarak çekip gitti. Adama:

"Ey filan, nifak mı çıkarıyorsun?" dediler. Adam:

"Vallahi hayır, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gidip (Muâz'ın yaptığını) haber vereceğim." dedi. Yanına varıp:

"Ey Allah'ın Resûlü, biz sulama devesi besleyen insanlarız. Gündüz çalışırız. Muâz sizinle yatsıyı kıldı. Sonra bize gelip bakara sûresi ile namaz kıldırmaya başladı" dedi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Mu-âz'a yönelerek:

"Ey Muâz, sen fitneci misin? Veşşemsi ve duhâhâ'yı, Vedduhâ'yı, Velleyli izâ yağşa'yı, Sebbihi'sme Rabbike'l-a'lâ'yı oku" buyurdu."

İmamların şikayet edilmesi daha o zamanda başlamış 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.